Wegen de argumenten van de mens op tegen de argumenten van het dier? (Diyenne Snijders, voedingsdeskundige VitaDier.nl Ouddorp)
Wegen de argumenten van de mens op tegen de argumenten van het dier? (Diyenne Snijders, voedingsdeskundige VitaDier.nl Ouddorp)

Waarom willen mensen een huisdier?

De vraag naar huisdieren bepaalt het aanbod aan dieren. Het nut van het houden van vee is een voor de hand liggende zaak: het dient als voedsel voor de mens. Maar welk nuttig doel dienen huisdieren?

Gezelschap
Voor veel mensen is een huisdier een vervanging van een humane relatie, zoals een partner, kind of familielid. Veel oudere mensen vinden het leuk om in plaats alleen thuis te zitten, een dier als gezelschap te hebben. Het dier dient de behoefte van de mens om te koesteren, lief te hebben en tegen verveling. Eigenlijk is dit een schrijnende reden om een huisdier te nemen. Het dier vervangt normaal menselijke contact. Door het dier kwijnen ze niet weg.

Sociale contacten
Huisdieren vergemakkelijken het leggen van sociaal contact. Mensen maken gemakkelijker een praatje wanneer zij hun aandacht op het dier kunnen richten.

Mooi, leuk en interessant
Vogeltjes die fluiten, speelse honden en katten met grappig gedrag of dieren die er apart uitzien.

Status
Een huisdier geeft status. Een gevaarlijk uitziend dier straalt dit af op de eigenaar. Veel mensen kiezen (on)bewust een dier dat het beste bij hen past en hun status weergeeft.

Tijdverdrijf
Tegengaan van verveling is ook een belangrijke reden. Een dier vereist aandacht. Daarnaast kun je er naar kijken. Dieren observeren is een leuk tijdverdrijf.