De pootaaltjes komen uit Nederland, maar begonnen hun leven in de riviermondingen van Frankrijk.
De pootaaltjes komen uit Nederland, maar begonnen hun leven in de riviermondingen van Frankrijk.

Massale herbevolking met 550.000 jonge palingen

De Friese, Zuid-Hollandse en Zeeuwse natuur wordt de komende twee weken herbevolkt met ruim 550.000 jonge palingen. Hiermee wordt in belangrijke mate bijgedragen aan de palingstand in Nederland. Stichting DUPAN nodigt u uit om het uitzetten van de palingen bij te wonen. Dit vindt plaats op dinsdag 19 mei in Friesland en dinsdag 26 mei in Zuid-Holland.

De uitzet van deze uitzonderlijk grote hoeveelheden jonge palingen (glasaal) is mogelijk geworden door de sterk gestegen, natuurlijke aankomst van jonge palingen aan de Europese kusten. Vanaf 2011 laat de aankomst van jonge palingen aan de Europese kusten een duidelijke stijging zien (ICES-rapport 2019). Omdat de Nederlandse kusten ondoordringbaar zijn voor jonge palingen, wordt een deel van de jonge paling zie zich in Frankrijk massaal ophoopt, in Nederland uitgezet.

De uitzet van de jonge palingen op dinsdag 26 mei in Zuid-Holland gebeurt vanuit de Ouddorpse Haven in Ouddorp.

Tijdstip en exacte locatie volgen.
In totaal worden dit voorjaar rond de 3,5 miljoen jonge palingen uitgezet. Bij deze aantallen wordt in veel uitzetgebieden de maximale hoeveelheid voor herbevolking bereikt (meer paling kan in die gebieden niet leven). De gebieden die voor herbevolking zijn geschikt, zijn geselecteerd door de overheid.