De wegberm kleurt in mei wit door het fluitenkruid.
De wegberm kleurt in mei wit door het fluitenkruid.

Fluitenkruid kleurt in de meimaand de wegbermen wit

Kleurden de wegbermen vorige maand geel door het koolzaad, deze maand zijn ze wit door het fluitenkruid, soms aangevuld door de witte bloemen van de meidoorn. Fluitenkruid dankt zijn naam aan het gebruik dat de jeugd van de holle stengels maakte door er fluitjes van te snijden.

Tekst & foto: Nick Ehbel

Fluitenkruid bloeit langs wegen en sloten en behoort tot de familie van schermbloemigen, net als de wilde peen die later bloeit. Bij deze planten zitten de bloempjes heel dicht bij elkaar en vormen zo schermen. Bij zonnig weer zitten die vaak vol vliegjes en kevertjes met een korte tong. Die kunnen de nectar die er open en bloot ligt zo gemakkelijk oplikken.

Fluitenkruid (Anthríscus sylvéstris)
De Griekse naam voor het fluitenkruid anthriscon is afgeleid van antherix dat halm of holle stengel betekent. Dit vanwege de holle stengel die deze soort en andere soorten van het geslacht bezitten. De wetenschappelijke soortnaam sylvestris duidt op het voorkomen in het bos.

De naam Koekensgroente op Goeree zou naar verluidt een verbastering zijn van koegroente. In het voorjaar als deze plant al vroeg blad maakt, diende het als veevoer. In Engeland kent men de plant ook wel als Cow-weed, koekruid.