De leraren zijn blij dat de kinderen weer naar school mogen vanaf 11 mei. Er wordt dan ook hard gewerkt om te zorgen dat alle gereed is.  Foto: Sam Fish
De leraren zijn blij dat de kinderen weer naar school mogen vanaf 11 mei. Er wordt dan ook hard gewerkt om te zorgen dat alle gereed is. Foto: Sam Fish Sam Fish

Het basisonderwijs gaat vanaf 11 mei weer voorzichtig opstarten

Onlangs werd aangekondigd dat de basisscholen per 11 mei weer open gaan. Per school wordt er gekeken naar de invulling daarvan. Stichting Openbaar Primair Onderwijs Goeree-Overflakkee (sopogo) heeft dat gedaan.

Door Sam Fish

"Vanaf 11 mei wordt het niet helemaal zoals het eerst was," laat directrice Petra 't Hoen weten. "Maar het belangrijkste is dat kinderen weer in het ritme komen van naar school gaan, les krijgen en samenwerken."

Om en om
Op advies van het RIVM mogen scholen maar 50 procent van de leerlingen tegelijk ontvangen. "We gaan binnen sopogo werken met A en B klassen. Om en om mogen zijn hele dagen naar school, de andere groep krijgt dan een thuiswerkpakket mee. Daarvoor hebben ze de dag ervoor op school al uitleg gekregen," legt ze uit. "Het virus heeft bij kinderen geen ernstig verloop, maar er zijn altijd uitzonderingen. Het is alleen nog onbekend in welke mate kinderen het virus door kunnen geven. Daarom hanteren we de 50 procent regel.

Afstand
Anderhalve meter afstand is met kinderen vrijwel niet te doen. Daarom mogen ze weer naar school. Leerkrachten houden nog wel afstand en ouders zijn niet toegestaan in het pand of op het schoolplein. "Dat zal vooral voor de kleuters wennen zijn, het is ook voor ons even kijken hoe dat gaat," zegt Petra. "Allereerst natuurlijk het afscheid van de ouders. En daarnaast willen ze toch af en toe getroost worden en moet je vaker ergens bij helpen."
Voor de hogere klassen moet het geen probleem zijn. "We zetten de tafels in de klas verder uit elkaar en waar nodig draagt de leerkracht een mondkapje. Met klassikaal lesgeven heb je toch al snel een afstand tot de leerlingen."

Thuisblijven
Toch gaan niet alle kinderen terug naar school. "Kinderen die ziekteverschijnselen hebben mogen niet naar school. Maar ook kinderen binnen een risicogroep blijven thuis," benadrukt 't Hoen. "Het is belangrijk dat we de risico's zo klein mogelijk houden. We willen niet dat er ineens weer een grote druk op de zorg komt te liggen."

Praten
"Het is een spannende periode waarin we leven, dus we gaan zeker met de kinderen in gesprek als ze terug zijn op school. We zijn een zwaar getroffen gebied, dus er zullen kinderen zijn die een opa of oma verloren zijn aan het virus. We beginnen dus sowieso met een stukje verwerking."