Sommerdiekers doe mee! hang uit die vlag. Heeft u geen vlag? Deze is te koop bij het Streekmuseum.
Sommerdiekers doe mee! hang uit die vlag. Heeft u geen vlag? Deze is te koop bij het Streekmuseum.

Zeeuws Sommelsdijk wier Hollands 215 jaar geleden

Sommelsdijk - Sommelsdijk vlagt. Op 29 april was het 215 jaar geleden dat het dorp bij Holland kwam. Tot die tijd was Sommelsdijk een Zeeuwse enclave op Goeree-Overflakkee. In het gehele dorp en zelfs op de kerktoren hing het blauw-gele doek te wapperen. Er waren nog twee redenen om te vlaggen. De weekmarkt is sinds de Corona-crisis weer terug op de Voorstraat en via het Facebook-evenement 'Sommerdiek wier Hollands' klonk de oproep om de vlag van Sommelsdijk uit te hangen voor alle cruciale beroepen in deze tijd van corona.

Het initiatief om de vlag uit te steken was afkomstig van een bestuurslid van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Corné Hollaar, vrijwilliger van het museum, koppelde daar rond Pasen de lancering van de facebookgroep aan. De oproep luidde: "215 jaar geleden werd Sommelsdijk bij Holland gevoegd. Op deze dag wordt iedere Sommelsdijker gevraagd de Sommelsdijkse vlag uit te hangen. Tevens als een teken voor alle mensen die zich met hart en ziel inzetten voor ons allen in deze tijd van corona. Sommerdiekers doe mee! hang uit die vlag. Heeft u geen vlag? Deze is te koop bij ons Streekmuseum."

Het standbeeldje van het Koeienwachtertje is zelfs aangekleed in een op maat gemaakt voetbaltenue van de hand van Marianne Heemes. Sommelsdijk viert feest!