Kwijtschelding kan worden aangevraagd door burgers die moeite hebben om financieel rond te komen.
Kwijtschelding kan worden aangevraagd door burgers die moeite hebben om financieel rond te komen.

Waterschap tornt aan kwijtscheldingsbeleid

De gemeente Nissewaard heeft, mede namens de gemeente Goeree-Overflakkee en de gemeentes op Voorne Putten een brandbrief gestuurd aan het bestuur van het Waterschap Hollandse Delta. Aanleiding voor deze brief is de dreigende afschaffing van de kwijtschelding. Dit onderwerp zou op 6 mei door het bestuur van het waterschap worden besproken maar is op het laatste moment van de agenda gehaald.

Door Dorien Kickert

De gemeenten hoorden al eerder over de verhoging van de waterschapsbelasting en nu dus over het plan om kwijtschelding van een deel van de waterschapsbelasting (de zuiveringsheffing) te schrappen. 'Dit betekent dat ook mensen met een laag inkomen gaan betalen voor het zuiveren van afvalwater. De argumentatie hiervoor is gebaseerd op het principe 'de vervuiler betaalt'. Daarnaast vindt u dat het dragen van de lasten eerlijker moet worden verdeeld. Echter, dit is lastenverzwaring voor de minder bedeelde inwoner. Als gemeenten maken wij ons zorgen over de verhoging van de waterschapslasten in algemene zin en in het bijzonder over het schrappen van een deel van de kwijtschelding. In de praktijk wordt dit een aanslag op het levensonderhoud van inwoners met een laag inkomen in het voordeel van draagkrachtigere doelgroepen. Wij kunnen ons niet vinden in deze keuze. Wij verzoeken om uw besluit te heroverwegen,' aldus burgemeester Van Oosten. Ook het Platform tegen Armoede Drechtsteden stuurde een degelijke brief.

Kwijtschelding kan worden aangevraagd door burgers die moeite hebben om financieel rond te komen. Om dit onderwerp op de agenda te zetten in een tijd dat velen worden getroffen door de economische gevolgen van de corona crisis, heeft ook binnen het bestuur (de Verenigde Vergadering) tot verbazing geleid. Een aantal politieke partijen verzocht de fractie Bedrijfsgebouwd, die dit voorstel heeft ingediend, dit punt van de agenda te halen. De gevolgen van de afschaffing zijn niet te overzien en zelfs dramatisch, aldus PvdA-fractielid Hennie Wiersma. 'Waarom moeten juist de mensen met de zwakste schouders deze lasten dragen. In het gebied van Waterschap Hollandse Delta ging het in 2018 om 36.650 kwijtscheldingen. Dit is zes procent van alle aanslagen, wat een doorn is in het oog van de fractie Bedrijfsgebouwd. Fractievoorzitter Henk van der Drift diende daarom een initiatiefvoorstel in om de kwijtschelding af te schaffen. De fractie van de PvdA is hier fel op tegen. Nu het Coronavirus een extra belasting is, letterlijk, kan dit voor veel mensen de druppel zijn. Ook voor ondernemingen.' Van der Drift noemde als reden voor de terugtrekking het feit dat een dergelijk belangrijk onderwerp een volwaardige goede discussie verdient.