Tijdens de ruiperiode kun je jouw kat ook helpen door wat kattengras in huis te hebben staan. Kattengras is heel gemakkelijk te verkrijgen in de dierenspeciaalzaak.
Tijdens de ruiperiode kun je jouw kat ook helpen door wat kattengras in huis te hebben staan. Kattengras is heel gemakkelijk te verkrijgen in de dierenspeciaalzaak.

Haarballen bij de kat, meestal niet schadelijk

Iedere kat krijgt te maken met een haarbal. Dit is niet vreemd, want het produceren van een haarbal is een normaal proces bij de kat.

Vele eigenaren vinden haarballen bij de kat alarmerend. Toch hoef je jezelf niet echt zorgen te maken, want een haarbal is eigenlijk een vrij natuurlijk proces. Ongeveer één maal per maand zal je kat een haarbal naar boven brengen.

Haarballen ontstaan door vachtverzorging door de kat zelf. Tijdens het schoonmaken van de vacht likt de kat zichzelf, en slikt hierbij losgekomen haren in. Deze haren komen in de maag terecht en gaan na verloop van tijd een haarbal vormen. Deze haarbal braakt de kat weer uit. Een maandelijkse haarbal is niet schadelijk voor de kat. Maar wanneer de kat vrij frequent last heeft van haarballen kan dit de maagwand gaan irriteren, met spijsverteringsproblemen als gevolg.

Het is mogelijk om haarballen bij je kat te voorkomen. Er zijn hiervoor verschillende methodes, maar alles hangt af van het specifieke haarbal probleem van jouw kat. Bij overmatig haarverlies en vachtverzorging door de kat, kun je je kat laten trimmen of zelf borstelen. Kies voor een borstel die goed losse haren meeneemt, zodat je kat deze niet kan oplikken, waardoor ze in het spijsverteringssysteem terecht komen. Er is ook voeding die je kunt gebruiken om haarballen bij de kat tegen te gaan. Je vindt deze voeding meestal terug in de betere dierenspeciaalzaken. Ook is er anti haarbal pasta verkrijgbaar.

Diyenne Snijders – Voedingsdeskundige www.VitaDier.nl Ouddorp