Op alle mogelijke manieren tracht de bibliotheek lezen aantekkelijk te maken en te houden voor de jeugd. Ook in de Coronatijd.
Op alle mogelijke manieren tracht de bibliotheek lezen aantekkelijk te maken en te houden voor de jeugd. Ook in de Coronatijd.

Bibliotheek ook actief in Corona tijd

Goeree-Overflakkee - Al sinds 16 maart zijn de bibliotheken op het eiland gesloten. Wat gebeurt er achter de schermen? Om daarachter te komen volgt hieronder een aantal vragen die door Charlotte Poortvliet, Teamleider Marketing & Communicatie beantwoord zijn.

Wat zijn de mogelijkheden om toch boeken te lenen?
Om onze bibliotheekleden zo goed mogelijk van dienst te blijven, zijn we begonnen met het uitleveren van de gereserveerde boeken. Daarna zijn we gestart met het aanbieden van een verrassingspakket. Bibliotheekleden kunnen op onze website aangeven welk genre ze leuk vinden en wij stellen een tasje met daarin 3 verrassingsboeken samen dat opgehaald kan worden. Bij het ophalen voldoen we uiteraard aan de veiligheidsrichtlijnen van het RIVM. We zien ook een enorme piek in het aantal e-books en luisterboeken dat geleend wordt. Deze e-books en luisterboeken zijn te lenen via onze apps LuisterBieb en ThuisBieb. De apps zijn nu trouwens beschikbaar voor iedereen, dus ook mensen die geen lid zijn van de bibliotheek. Je vindt er een ruime collectie boeken voor volwassenen en jeugd. Voor ieder wat wils dus!

De bibliotheek verzorgt ook cursussen. Zijn die nu online te volgen?
Op het moment dat we de vestigingen moesten sluiten, zaten we midden in ons cursusseizoen. Bij de mensen die op dat moment een cursus volgden, hebben we gepeild of er interesse was om dit online door te zetten. Maar de animo daarvoor was beperkt. Omdat de kracht van onze cursussen juist in het sociale en persoonlijke aspect zit, hebben we ervoor gekozen om geen onlinecursussen aan te bieden. Wel zijn we al bezig met het cursusaanbod voor het najaar van 2020.

Hebben de medewerkers zich tijdens de gedwongen sluiting met andere zaken bezig kunnen houden, die straks terug te vinden zijn in de bibliotheek?
We zien dat onze medewerkers nog genoeg te doen hebben. Er is op de vestigingen heel veel werk waar je normaliter nooit aan toe komt en nu opgepakt wordt. Het opschonen van de collectie is daar een voorbeeld van. Ook ons team Educatie, de leesconsulenten die de Bibliotheek op School verzorgen en het aanspreekpunt zijn voor de pedagogisch medewerkers en leerkrachten, is direct aan de slag gegaan met onlinedienstverlening. Er worden wekelijks kijk-, lees- en luistertips, opdrachten en challenges gedeeld in een nieuwsbrief en op de sociale media. Zo dagen we kinderen en jongeren uit om actief met taal en lezen bezig te zijn. Daarnaast zijn we heel actief op onze website en sociale media en proberen we online aandacht te besteden aan onderwerpen waar we normaliter in de vestigingen groots aandacht aan besteden, zoals op dit moment de viering van 75 jaar Vrijheid.

Wanneer verwachten jullie weer open te gaan?
We hopen dat de bibliotheek, op het moment dat het kabinet versoepeling aankondigt, ook weer open kan. We werken aan een protocol zodat we kunnen voldoen aan de 1,5 meter maatregelen. Dit zal maatwerk zijn per vestiging. De focus ligt in eerste instantie op de uitleen van boeken en daarna op het opstarten van onze activiteiten en cursussen. Denk daarbij aan het toelaten van een beperkt aantal bezoekers en veiligheidsmaatregelen aan de balie. Hierbij stemmen we af met de gemeente en onze partners in de cultuurhuizen. Of we alle vestigingen direct weer kunnen openen, zal aan de exacte regels van het kabinet liggen.

Kan deze sluiting gevolgen hebben voor het voortbestaan van het aantal vestigingen?
Dat is op dit moment echt niet aan de orde. Daarvoor spelen we met onze educatieve en sociaal-maatschappelijke dienstverlening een te belangrijke rol in de samenleving.