Een artist impressie door bureau AAB
Een artist impressie door bureau AAB

Grote verdeeldheid over biomassacentrale

Brielle – Een groep tuinders wil op de locatie Tuindersweg 10 een biomassacentrale oprichten als aanvulling op de verwarming van hun kassen in de winter. Hun sinds 2016 in gebruik zijnde aardwarmtecentrale levert daarvoor ’s winters onvoldoende capaciteit.

De voorgenomen bouw van de biomassacentrale stuit op groot verzet bij de inwoners van Vierpolders. Ook in de Brielse politiek zijn de meningen erover overwegend negatief.

Angst voor aantasting leefomgeving, fijnstof en geluidsoverlast
Bij de bewoners van Vierpolders is er angst voor de aantasting van hun leefomgeving. Het landschappelijke beeld van Vierpolders zal nog verder verrommelen en er zal een overlast zijn door het verkeer van de vrachtwagens die de biomassa aanleveren. Daarnaast zal de centrale fijnstof en geluidsoverlast veroorzaken en is de impact op het milieu volgens recente, nieuwe, inzichten zelfs negatief.

Meerderheid Brielse politiek tegen
Ook de meerderheid van de Brielse politiek is tegen. Oppositiepartijen D66 en CDA en coalitiepartner IBGB constateren dat het maatschappelijk draagvlak ervoor ontbreekt en dat het gebruik van biomassa lang niet zo milieuvriendelijk blijkt te zijn als eerst werd gedacht. Ook landelijk worden er steeds meer vraagtekens gezet bij het gebruik van biomassa als energiebron.

VVD en PvdA blijven aanvraag ondersteunen
De overige twee van de drie Brielse coalitiepartijen (VVD en PvdA) zeggen zich bewust te zijn van de nadelen die er zijn verbonden aan biomassa. Zij zijn echter van mening dat het de tuinders vrij staat een aanvraag te doen. Een eventuele aanvraag zal, zoals VVD-fractievoorzitter Joost Heijboer verwoordde: “nauwkeurig en correct op de feiten moeten worden beoordeeld, met inachtneming van de regels die in de ‘Routekaart Duurzaam Voorne-Putten 2040’ staan aangegeven”. Aan de eventueel te verlenen vergunning voor de centrale kunnen verder strikte voorwaarden worden verbonden met betrekking tot de overlast voor de bewoners van Vierpolders, de rijtijden van de vrachtwagens en de herkomst van de biomassa.

Voorbereiding aanvraag omgevingsvergunning
De initiatief nemende tuinders zijn inmiddels bezig met het voorbereiden van de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een centrale op de Tuindersweg 10. Ze verkiezen deze boven de eerder gekozen locatie op de Tuindersweg 1 omdat op locatie Tuindersweg 10, de bezwaren die gaan over zichtlijn, landschappelijke inpassing, aanrijroutes en schaduwwerking in mindere mate aanwezig zijn.