Het graf van onderwijzeres Rachelle Henderiëtta Bijlaard-Reijerkerk (1840-1915) is nu anoniem
Het graf van onderwijzeres Rachelle Henderiëtta Bijlaard-Reijerkerk (1840-1915) is nu anoniem

Werkgroep restaureert graf juffrouw Bijlaard

Rockanje - Het gaat goed op de oude begraafplaats aan de Zeeweg: de bloemen bloeien, de kamers van het insectenhotel zijn bezet en de graven worden netjes bijgehouden.

De gemeente onderhoudt de begraafplaats, samen met de werkgroep Maria Rust (onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne). Toch zijn er een paar grafmonumenten nog niet gerestaureerd, zoals dat van onderwijzeres Rachelle Henderiëtta Bijlaard-Reijerkerk (1840-1915). In de jaren tachtig was haar grafmonument nog in redelijke staat. Het bestond uit een hardstenen staande steen met een marmeren tekstplaat erop geschroefd. In de loop der jaren werd het marmer dun en bros, totdat de plaat eraf viel en uiteindelijk in drie stukken brak. De letters waren al onleesbaar, maar nu is het grafmonument pas echt anoniem.

Er valt meer over juffrouw Bijlaard te vertellen, maar vooral wil de werkgroep laten weten dat het een passend gebaar is om haar grafmonument te restaureren en zo haar naam terug te geven. Toon Fokkema van de werkgroep: ‘Haar grafsteen vertelt over een van de eerste onderwijzeressen aan de lagere school in Rockanje. Uit respect voor haar werk en dat van haar collega’s willen we graag een nieuwe tekstplaat laten maken. Kosten: 1.600 euro. Handwerk, hè. Gelukkig rekent steenhouwer Martin Timmerman een schappelijke prijs en zijn de eerste donaties binnen. We mikken op een onthulling van de nieuwe plaat op Monumentendag.’ Wilt u doneren? Donaties voor de restauratie zijn welkom op bankrek.nr. NL29 RABO 01122.66.266