Tiny houses; zijn deze op hun plek in het groen of meer op een reeds bestaande bouwplek?
Tiny houses; zijn deze op hun plek in het groen of meer op een reeds bestaande bouwplek?

Zorgen over tiny houses beleid Westvoorne

Oostvoorne - Vorige week hebben 65 inwoners van Oostvoorne gezamenlijk via een advocaat de gemeenteraad, burgemeester en wethouders aangeschreven, omdat men zich ernstig zorgen maakt over het tiny houses beleid van de gemeente Westvoorne.

Daarbij gaat het niet over de afmetingen van deze huisjes, maar over de plaatsen waar ze gebouwd worden. Er ligt namelijk een aanvraag van mevrouw Koning, voor het plaatsen van tiny houses op haar perceel aan de F.H.G. van Itersonlaan in Oostvoorne, grenzend aan een rustgebied van het Zuid-Hollands Landschap.

'De bescherming die het bestemmingsplan de inwoners van Westvoorne biedt, komt ineens onder druk te staan nu aanvragers de woorden 'klein huis' op zijn Engels uitspreken en dan koppelen aan een mooi verhaal over duurzaamheid', aldus de heer van Amstel die spreekbuis is voor de groep inwoners. 'Aan het bouwen in de natuur, klein of groot, is per definitie niet veel duurzaams te ontdekken. Het is belangrijk dat bij het vallen van de term tiny houses ons gezond verstand niet ineens op slot gaat en de gemeente het gaat zien als een leuk trendy ding "waarvan we er ook een paar moeten hebben". Het bestemmingsplan beschermt de inwoners tegen oneigenlijke wijzigingen in hun woonomgeving en beschermt de open ruimte. Het geeft iedereen de zekerheid dat er naast hun deur geen vreemde dingen gebeuren. In de huidige discussiestukken binnen de gemeente staan meerdere aanwijzingen hoe de combinatie tiny houses en tijdelijkheid (let wel: 10 tot 15 jaar!) gebruikt kunnen worden om het eigen bestemmingsplan te omzeilen. Inwoners schakelen niet voor niets in zulke grote getale een advocaat in om de politici te wijzen op de noodzaak dat burgers moeten kunnen vertrouwen op het handhaven van wet en regelgeving door het gemeentebestuur.'

Afgelopen maandagavond werd er allereerst gesproken over het beleid ten aanzien van tiny houses in de vergadering van de raad. VVD-raadslid dhr. Mentink gaf als eerste aan dat hij het liefst zou zien dat tiny houses op een reeds bestaande bouwplek gebouwd worden en dan hooguit één tot drie. 'We moeten zuinig zijn op het groen', sprak hij stellig. Dhr. Van Orselen (PW) sloot zich hierbij aan, evenals dhr. Sjoukes (IBW) die ook aangaf 'hier liever geen landschappelijk gebied voor te willen opofferen'. Ook mevr. Krajenbrink (GBW) ziet liever hooguit twee of drie huisjes op een bestaande bouwplek.

Ondanks het feit dat meerdere raadsleden ook aangaven het beleid voor tiny houses liever in regionaal verband te willen vaststellen, gaat wethouder Henk de Graad (VVD) verder met de uitwerking van het beleid.