Er is een stijging van de gemiddelde hypotheekrente van 0,11 tot 0,23 procent sinds het begin van de coronacrisis
Er is een stijging van de gemiddelde hypotheekrente van 0,11 tot 0,23 procent sinds het begin van de coronacrisis

Einde renteverhogingen voorlopig nog niet in zicht

De aanhoudende onzekerheid op de financiƫle markten over de gevolgen van de coronacrisis zorgt voor een opwaartse druk op de hypotheekrente.

Dit komt mede doordat banken een hogere rente vragen wanneer zij geld uitlenen aan bedrijven of gezinnen om het verhoogde risico te compenseren dat zij in de huidige situatie lopen. Hoewel de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week extra steunmaatregelen heeft afgekondigd, blijven de kredietrisico's aanzienlijk. Hierdoor moeten banken die op de kapitaalmarkt willen lenen een hogere renteopslag betalen. Volgens De Hypotheker is het einde van de renteverhogingen hierdoor waarschijnlijk nog niet in zicht, zowel bij leningen met een korte als met een lange looptijd.

Het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) steeg in het tweede kwartaal van 2020 licht: van 1,87 procent op 13 maart - de week toen de eerste maatregelen tegen het virus werden afgekondigd - naar 1,98 procent begin mei. Een gemiddelde hypotheeklening met een 20-jaars rentevaste periode tot 100 procent marktwaarde steeg het hardst van gemiddeld 1,97 naar 2,20 procent. Een rentevaste periode van 20 jaar is de meest gekozen rente looptijd.