Het gaat om flauwe ondiepe oevers van ongeveer een meter diep, twintig meter lang en tien meter breed
Het gaat om flauwe ondiepe oevers van ongeveer een meter diep, twintig meter lang en tien meter breed

Zeven vispaaiplaatsen rond Brielse Meer aangelegd

Regio - Waterschap Hollandse Delta heeft zeven vispaaiplaatsen rondom het Brielse Meer aangelegd.

Deze maatregel zorgt voor een grotere variatie in de visstand. Onder andere snoeken en zeelten zullen de ondiepe oeverplekken gebruiken om zich voort te planten.

De vispaaiplaatsen zijn volgens Waterschap Hollandse Delta (WSHD) nodig, omdat de diversiteit van de vissoorten in het Brielse Meer te klein is. De plekken die aan de oever zijn aangelegd, geven vissen extra bescherming. Zij kunnen hier schuilen en paaien. Omdat de plekken ondiep zijn en de watertemperatuur wat hoger is dan in de rest van het meer, kunnen visseneitjes goed uitkomen.

Vooral plantminnende vissen zoals rietvoorn, ruisvoorn, zeelt en snoek zullen afkomen op de zeven vispaaiplaatsen. Deze soorten zijn nu al aanwezig in het meer, maar niet voldoende. Ook waterplanten en -diertjes hebben voordeel van de plekken. Zo groeien planten hier gemakkelijker.

De werkzaamheden vonden plaats tussen oktober en maart. Verdeeld over het Brielse Meer zelf zijn vijf vispaaiplaatsen aangelegd. Het gaat om flauwe ondiepe oevers van ongeveer een meter diep, twintig meter lang en tien meter breed. Verder zijn er twee vispaaiplaatsen gerealiseerd langs het Voedingskanaal die het meer met de Oude Maas verbindt: een bij Spijkenisse en een ter hoogte van Zwartewaal.

Waterschap Hollandse Delta bekijkt of het ook mogelijk is om natuurvriendelijke oevers aan te leggen. Dat is langs het Brielse Meer wel lastig. Hiervoor komen slechts een beperkt aantal locaties in aanmerking.