foto: Martin van Gurp
foto: Martin van Gurp

Foto uit de oude doos

Kijkend naar de foto van vorige week zullen de drie jongelui op de foto en de toenmalige Brielse wethouder Borgonjen als eersten zich hebben gerealiseerd, dat die foto is genomen tijdens de officiële opening van het Maerlant college.

De volledige naam van die nieuwe school voor middelbaar onderwijs is overigens 'Maerlant en praktijkcollege'. Dat stond te lezen in het artikeltje dat bij gelegenheid verscheen in de Brielsche Courant. De grote hal liep op vrijdag 22 november 2012 helemaal vol. De leerlingen hadden overuren gemaakt in de keuken. Zij verzorgden hun eigen catering met lekkere hapjes en drankjes.

Architect Jan Dekker heeft geprobeerd een onderwijswereld te creëren. Hij bouwde niet zo maar een middelbare school. Daarom had hij veel aandacht voor de groene entree met veel gras en bomen, een plein met ruimte, en na binnenkomst, glas, hoogtes en doorkijkjes. Minstens zo belangrijk vond hij de drie afzonderlijke gebouwen. Drie verschillende types opleidingen met alle drie hun eigen specifieke kenmerken en met eigen kleuren; juist daardoor onderling met elkaar verbonden. Je loopt zo van het ene naar het andere gebouw. Vinden de leerlingen en docenten van nu dat de architect van toen het goed gedaan heeft?

Deze week een heel andere foto met ook een andere opdracht. Dat dit plaatje werd geschoten in de winter zal duidelijk zijn. Een bevroren singel, sneeuw en rijp op de takken van de bomen zijn daar de stille getuigen van. Kom daar in de tegenwoordige winters nog maar eens om! Deze keer geven we de datum cadeau. De foto werd gemaakt op negen januari 2009.

Deze week willen we weten waar de foto gemaakt is. Het gaat om een idyllisch doorkijkje in de Brielse wijk, die tegen het eind van de zeventiger jaren is gebouwd. Het naambordje van de straat waar het om gaat, is een boerenwerktuig. Misschien herkent u het bruggetje en weet u daardoor de exacte naam van de straat. Wij denken, dat deze aanwijzingen ruim voldoende moeten zijn voor vele goeie inzendingen!