De klok zal zeker worden geluid bij de herdenking op 4 mei zo liet burgemeester Gregor Rensen weten. 'Zo kunnen we nog het geluid van ons eigen Brielle  laten horen' vervolgde hij een tikje weemoedig.
De klok zal zeker worden geluid bij de herdenking op 4 mei zo liet burgemeester Gregor Rensen weten. 'Zo kunnen we nog het geluid van ons eigen Brielle laten horen' vervolgde hij een tikje weemoedig.

Klokje oude begraafplaats terug in Brielle

Brielle – Het klokje uit 1956 dat bij de sloop van de aula van de oude begraafplaats in 1994 spoorloos verdwenen leek, is na 25 jaar weer terug in Brielle.

Maandag werd het onder feestelijk klepgelui afgeleverd bij het stadhuis op de markt met de bedrijfsauto van At van Eendenburg, lid van het Briels Klokkenluidersgilde (BKG). Burgemeester Gregor Rensen, museumdirecteur Marijke Holtrop en wethouder Bert van Ravenhorst namen het met blijdschap in ontvangst. Briels cultureel erfgoed hoort immers voor Brielle behouden te blijven. Dat het klokje teruggevonden is, is een bijzonder toeval. Bij een excursie van het klokkenluidersgilde naar Gorinchem werd klokkenluider en raadslid Bas van der Linden - met zijn rode bodywarmer met BKG-logo duidelijk herkenbaar - op de schouder getikt. 'Komen jullie uit Brielle, dan hebben wij nog een klokje voor jullie', zo begon het gesprek. Het bleek de klok uit de aula te zijn.

Begin jaren vijftig kwam het initiatief voor het klokje van mevrouw A.J. Zoetemeijer. Zij stelde voor een ideeënbus in het gemeentehuis te plaatsen en deed daarbij meteen een eigen suggestie: 'Laat de klokken luiden opdat wij weten'. En zo geschiedde het dat op 6 november 1956 in aanwezigheid van een delegatie uit Brielle en bouwmeester W. van der Zee architecten uit Aalten het klokje bij Eijsbouts werd gegoten.
De 60 kilo wegende klok is voorlopig te bezichtigen in de hal van het museum. Later zal het opnieuw een plek krijgen op de oude begraafplaats.