Met de VR-bril kunnen mensen worden meegenomen in een virtuele wereld van iemand met beginnende dementie. Foto: (PR). Tekst: (Rianne Dekker)
Met de VR-bril kunnen mensen worden meegenomen in een virtuele wereld van iemand met beginnende dementie. Foto: (PR). Tekst: (Rianne Dekker) Foto:

Virtual Reality-bril geeft inzicht in wereld van dementie

Naaldwijk - Signalen van dementie worden door veel mensen vaak pas laat ontdekt. Men heeft wel door dat een persoon anders handelt, maar merkt dit in eerste instantie niet aan als dementie. Dit wordt in vakjargon ook wel de niet-pluis-fase genoemd. Vaak is er in dit stadium sprake van onbegrip jegens de persoon met beginnende dementie. Kennis van dementie kan begrip kweken. De ruim een jaar bestaande Virtual Reality-bril van Into D'mentia is hier een prachtig hulpmiddel voor.

Wie de bril opheeft, bedient deze als het ware met de ogen. Door te kijken naar de te kiezen optie en daarna met de vinger op een knop aan de zijkant van de bril te drukken, opent men letterlijk de deur naar de wereld van een nog zelfstandig wonende man met (beginnende) dementie. Door een koptelefoon hoort men de redenatie van de man in bepaalde situaties, zoals zijn verjaardag of tijdens het koffie zetten. Men ziet en hoort de reacties van de dochter van de man op diens acties. Er is onbegrip van de dochter en ontkenning door de man. Hij komt na het doen van de boodschappen altijd terug met alleen melk en worst, zet koffie zonder pot eronder, de afstandsbediening ligt in het keukenkastje en op zijn verjaardag vindt hij het veel te druk. Hij denkt liever aan vroeger terwijl de visite om hem heen aan het praten is. Dit wordt heel passend weergegeven door zijn omgeving te laten vervagen. Als je na dertien minuten de bril weer afzet, is er letterlijk een onbekende wereld voor je open gegaan.

Spreekuur
Reacties als: 'Ik wist niet dat ze zo bezig zijn in hun hoofd', 'Nu snap ik dat dingen zoekraken' of 'Zo reageer ik ook wel eens' zijn Esther Tettero niet vreemd. Zij is sinds december vorig jaar programmacoordinator bij Pieter van Foreest, grenzend aan het Behandelcentrum Westland aan de Middel Broekweg in Naaldwijk. Ondanks haar prille loopbaan aldaar, heeft ze al een succesvol project weten te realiseren: een dementie-spreekuur, waarbij gebruik wordt gemaakt van de VR-bril. "Iedere eerste donderdag van de maand kunnen wij twintig mensen ontvangen", aldus Esther. "Zij kijken met de bril, waarvan er vier zijn, eerst de film. Vervolgens wordt er een casemanager aan hen gekoppeld, waar ze mee in gesprek kunnen gaan. Dit gesprek handelt niet zozeer over persoonlijke situaties, maar met name over: Wat doet de film met je? Over bijvoorbeeld de vraag: 'Zou je na het zien hiervan anders op iemand met dementie reageren?' Opgeven voor het spreekuur is noodzakelijk. Dit kan via tel. 0174-744800 van Ontmoetings Centrum Naaldwijk van Pieter van Foreest."

Tettero deed haar idee voor het spreekuur op bij haar collega's van Pieter van Foreest in Delft, waar dit project met de VR-bril al liep. "Ik heb meegelopen met een collega daar en dacht toen: 'Hoe makkelijk is dit ook in Naaldwijk op te zetten'. Dit ondanks het feit, dat Westlanders vrij gesloten zijn en niet gauw hun problemen op tafel leggen. Op zo'n manier kom je in een vrij laat stadium hierheen en heb je soms al vele jaren gemist". Esther kijkt al met tevredenheid naar de animo. "De laatste cursus hadden zich elf mensen aangemeld en voor oktober is er ook al een aantal genoteerd. Eén spreekuur per maand is nog voldoende".

Voor iedereen
Tettero maakte de overstap naar Pieter van Foreest na 26 jaar werkzaam te zijn geweest met verstandelijk gehandicapten bij Ipse De Bruggen. Ze achtte de tijd rijp voor een volgende stap en vindt het naar eigen zeggen 'heel mooi om nu iets te betekenen voor de doelgroep op het gebied van dementie'. "Hierin werk je nog meer met mantelzorgers. Deze nemen vaak het onbegrip voor degene voor wie ze zorgen mee in een gesprek met een casemanager. Een doorverwijzing naar het spreekuur is een goede aanvulling. Hiermee zetten wij een mooi programma neer om mantelzorgers goed te ondersteunen. Het is voor hen en andere betrokkenen, maar ook voor mensen, die niet te maken hebben met iemand met dementie, maar er gewoon meer over willen weten."
Er is al interesse van buitenaf voor de VR-bril. Een huisartsenpraktijk in 's-Gravenzande wil de film met praktijkondersteuners bekijken en ook op mantelzorgersbijeenkomsten in De Hooge Tuinen van Pieter van Foreest, waar intensieve verpleeghuiszorg voor mensen met dementie wordt geboden, wil men de bril gaan gebruiken.