Pech Samwel volgt Annemieke Koremans op als voorzitter van PG Westland. Maar ik blijf betrokken, zegt de laatste. (Foto: EvE)
Pech Samwel volgt Annemieke Koremans op als voorzitter van PG Westland. Maar ik blijf betrokken, zegt de laatste. (Foto: EvE) Foto:

"Er is veel bereikt, maar er kan ook nog veel verbeterd. Wij blijven nodig als waakhond"

Ter Heijde - Met het ontvangen van de Zilveren Erepenning van de Gemeente Westland uit handen van burgemeester Bouke Arends nam Annemiek Koremans afgelopen zaterdag afscheid als voorzitter van Platform Gehandicapten Westland (PG Westland). Ze is blij met het eerbetoon van de gemeente: "Dit is een mooi markeringsmoment."

Door Esdor van Elten

De uitreiking van de erepenning viel samen met de seizoensopening van PG Westland. In de Hervormde Kerk van Ter Heijde presenteerde de vereniging haar activiteiten, terwijl op het kerkplein enkele rolstoelen en scootmobielen werden gewassen. Binnen geniet Annemieke nog even na van de ceremonie die een paar uur daarvoor plaatsvond. "Dit is een mooi markeringsmoment", vindt ze. Annemieke was in 1994 betrokken bij de oprichting van wat toen nog Platform Gehandicapten Monster was. "Zulke organisaties waren er ook in andere kernen. In 2004, toen de gemeente Westland ontstond, zijn we samen gegaan in één organisatie en ben ik voorzitter geworden." Annemieke heeft zelf ook een beperking. "De kracht van onze organisatie is ook juist dat we vanuit eigen ervaring spreken." PG Westland houdt zich vooral bezig met de belangenbehartiging van mensen met een handicap. "Wat we vooral doen is er op toezien dat er in het algemeen beleid rekening met ons wordt gehouden", benadrukt zij. "We willen niet iets speciaal. Maar als een wijk wordt aangelegd, dan kijken wij mee. Dat is niet alleen in ons belang: als je achteraf weer voorzieningen moet treffen of zaken anders moet inrichten kost dat meer dan als je er van tevoren over nadenkt."

Verdiensten
In de 25 jaar die achter haar liggen zijn dan ook mooie resultaten bereikt. Naast het realiseren van initiatieven als de Rolbus en de Strandrups zijn er ook via de politiek stappen gemaakt: "Een grote verdienste is dat in Westland heel veel gebouwen gewoon toegankelijk zijn voor rolstoelen. Daar springen we echt in uit ten opzichte van andere gemeentes", is haar ervaring. Ook zaken als vrijwilligersvervoer en dergelijke zijn op zich goed geregeld. Over het algemeen vind ik dat wij als organisatie, binnen de bureaucratie die er nu eenmaal is, zeker worden gezien, gehoord en gewaardeerd." Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen issues op te lossen zijn: "Ik had het al over goed vervoer, maar de keerzijde is dat er lange wachttijden zijn, dat er veel omgereden wordt en dat er tal van andere problemen zijn die reizen nog steeds lastig maken. En ook wij hebben te maken met de gevolgen van klimaatverandering: er zijn flinke verzakkingen door de droogte van afgelopen zomer, maar ook de tussentijdse hoosbuien. Daar moeten echt maatregelen voor komen."

Waakhond
Daar gaat Annemieke niet meer actief voor lobbyen, maar haar aftreden als voorzitter betekent niet dat ze helemaal van het toneel verdwijnt: "Ik kan niet echt stoppen. Ik blijf als ervaringsdeskundige en denktank actief." "Dat wat ze niet leuk vindt, geeft ze aan mij", valt Pech Samwel lachend in. Hij is de opvolger van Annemiek als voorzitter. "Ik ken PG Westland al heel lang. Deze wereld was mij wel bekend door ander vrijwilligerswerk, zoals voor de Zonnebloem. Omdat ik per 1 januari gestopt ben met mijn werk heb ik nu meer tijd overdag. En ik vind het heel leuk om iets met en voor mensen te doen." Is Annemiek niet bang dat ze de nieuwe voorzitter op zijn vingers blijft kijken? "Nee hoor. Ik ben al twee jaar met dit proces bezig en ik ben blij dat ik het werk nu over kan dragen. Want het is niet klaar, het moet doorgaan. Er kan nog zoveel verbeterd. En de wil is er vaak wel, maar men denkt er gewoon niet aan. Dan zijn wij nodig. Als waakhond."