Afbeelding
Foto: Ton van Zeijl

Babette Zwinkels

Hoewel Babette Zwinkels (16) eigenlijk nog maar kort aan de weg timmert als artiest, werd de 's-Gravenzandse toch al tweede tijdens de provinciale editie van Kunstbende, een wedstrijd voor jong creatief talent. En dat ìs Babette. Ze zingt, speelt gitaar en ukelele en schrijft eigen liedjes. "Er moet eigenheid in je werk zitten." Babette woont met haar ouders en zus in 's-Gravenzande.

Van wie ben jij er één?
Ik ben een Zwinkels uit 's-Gravenzande, waar ik woon met mijn ouders en mijn zus en onze twee honden. Mijn vader is tuinder, mijn moeder is hondentrimster.

Jij droomt van een andere carrière...
Ik zou heel graag iets met muziek gaan doen.
Na de basisschool in 's-Gravenzande ben ik via het ISW Gasthuislaan nu p de Havo/Vwo voor muziek en dans. Dat is een onderdeel van Codarts, het Rotterdams conservatorium Daar heb ik het erg naar mijn zin. Het is een kleine school, en iedereen wil iets met muziek of dans.

Je wilt ook graag door naar het conservatorium?
Heel graag. Het liefst in de richting van songwriting (dat is een onderdeel van de pop-afdeling). Dat vak is een goede basis waarmee je verschillende kanten in de muziek op kunt. Muziektheater lijkt me ook leuk, en docent muziek is ook een mogelijkheid. Ik hou van kinderen en vind het leuk om les te geven. Het lijkt me ook erg leuk om liedjes voor kinderen te maken. Ik heb ook de pabo wel overwogen. Ik weet het dus nog niet zo goed, en daar komt bij dat er voor de opleidingen songwriting en muziektheater maar heel weinig plekken beschikbaar zijn, dus het wordt heel moeilijk om daartussen te komen.

Maar je wilt dus geen gitaar of ukelele studeren...
Nee. Ik vind mezelf toch meer een zangeres. Gitaar en ukelele speel ik eigenlijk vooral om mezelf te kunnen begeleiden.

Doe je dat al lang?
Zingen? Dat doe ik al van jongs af aan. Maar pas sinds een jaar of zo ben ik het wel serieuzer gaan nemen. Ik zong ook bij Theaterschool Koperen Kees.
Ik heb ook wel korte tijd zangles gehad, maar dat beviel me niet zo. Bij de ene docent vond ik wat weinig diepgang, bij de andere juist weer teveel. Een paar jaar geleden ben ik begonnen met ukelele, zodat ik mezelf kon begeleiden. Ik vond het wel een grappig ding en het is een instrument dat makkelijk is om te leren. Ik was ook al een beetje bezig op keyboard. Ongeveer een jaar geleden ben ik gitaar gaan leren. Dat instrument heeft toch meer mogelijkheden dan de ukelele.

Wat zing je?
Allerlei liedjes. Muziek in de breedste zin van het woord. Van Michael Jackson tot Edith Piaf. Adèle en Amy Winehouse, maar ook nummers van Beyoncé (beetje cliché vind ik dat soms), Dernière Dance van Indila of Born this Way van Lady Gaga. Ik zing wat me zelf aanspreekt, maar ook wat mensen aanspreekt. Gewoon vrolijke liedjes. Ik probeer van alles en kijk wat bij mijn stem past. En vervolgens maak ik er mijn eigen versie van.

En je maakt ook hele eigen nummers...
Liedjes schrijven doe ik eigenlijk ook nog niet zo lang. Sinds ik in september van school wisselde ongeveer. Daarvoor had ik ook wel eens wat geprobeerd, maar ik vond het nooit zo goed. Mijn zangdocente vroeg 'neem eens wat mee' en sindsdien ben ik er meer mee bezig gegaan. Ik schrijf in het Nederlands. Dat is directer en voor mij prettiger. In het Engels kom je toch snel in standaardzinnetjes terecht. In mijn eigen taal bereik ik meer diepgang.

Is dat belangrijk?
Ja. Je wilt toch wel iets overbrengen. Een boodschap. Als je mijn teksten bekijkt zie je toch wel een soort rode draaf; dat je jezelf niet anders hoeft voor te doen dan je bent. Dat je ook niet teveel bezig moet zijn met wat hoe je overkomt.

Als die spiegel jouw leven overneemt
Komt er een dag dat die spiegel opeens breekt
Raap jij de stukken bij elkaar?
Zet jij ze op de goede plaats?
Het is maar wat jij er zelf van maakt
(Uit: Spiegelbeeld)

Dat zijn best stevige teksten voor iemand van 16...
Ik schrijf hoe ik over dingen denk. En over sommige dingen heb ik inderdaad een stevige mening. Ik ben ook wel een beetje een 'diepdenker'. Zo'n mening wordt ook wel eens bestempeld als arrogant, maar dat is het niet. Ik wil gewoon kunnen zeggen wat ik denk. Vervolgens is het ook een kwestie van uitproberen. Hoe komt het over op het publiek? De setting moet daarvoor ook goed zijn. Ik maak wel echte luistermuziek. Heel anders dan de covers die je ook gewoon als achtergrond kunt spelen.

Weg
Je bent weg
Op naar je weet niet waar, maar
Het zal beter zijn daar, dus je vertrekt
En de rotzooi in je kamer laat je achter
Dat komt later
(Uit: Kom naar huis)

Je maakt de muziek ook zelf?
Ja, Vaak gaat de melodie me zelfs zelfs makkelijker af dan de tekst. Dan begin ik met wat muziek, en kijk dan welke sfeer het oproept en waar het me brengt.

En dat brengt je naar het podium...
Mijn eerste optreden was in januari 2018 bij het nieuwjaarsconcert van Knallend Westland. Ze zochten jong talent en ik deed auditie. Ik speelde en zong het nummer 'Moonlight' van Grace VanderWaal. Zij speelt ook ukelele trouwens. Het optreden beviel me zo goed dat ik dat vaker wilde. Ik geef me dus geregeld op voor gelegenheden en ik wordt ook wel gevraagd, zoals onlangs bij Kom in de Kas, en bij een literaire avond van Schrijvers tussen de Kassen.
Ik mocht spelen bij de opening van het World Horti Center door koningin Maxima en heb al drie in WestlandTheater de Naald gestaan. Ook stond ik twee keer in De Doelen bij evenementen die daar plaatsvonden. Verder heb ik de hele zomer live muziek gemaakt bij strandtent Zon en Zand in Hoek van Holland. Verder speel ik geregeld op cultuurmarkten.

Geen talentenjachten?
(Fronst) Ik hou niet van competitie. Kunst moet geen wedstrijd zijn. Het gaat in de muziek om je eigenheid en dat is juist wat ik mis bij al die talentenjachten.

Maar je deed wel mee met Kunstbende...
Kunstbende is geen talentenjacht, en al zit er wel een wedstrijdelement in, het is toch niet zo heel competitief. Het is toch meer de kunst die telt. Het gaat om leren, ervaring opdoen en een podium krijgen. Niet om de prestatie alleen. Kunstbende zijn meer makers.

Je bent wel ver gekomen...
Ik hoorde bij de eerste voorronde bij de eerste drie van 26 deelnemers binnen mijn gebied: de muziek. Er zijn in totaal negen categorieën. Afgelopen zondag was de tweede voorronde. Helaas ben ik tweede geworden en mag ik dus niet door. Maar het was wel leuk en mooi om mee te maken.

De muziek bracht je naar diverse podia, waar hoop je dat ze je nog meer brengt?
Beroemd zijn is in ieder geval geen hoofddoel. Ik zou het wel geweldig vinden als ik van mijn muziek zou kunnen leven. Maar ik vind het ook al heel mooi als mensen willen luisteren. Dat je niet alleen maar achtergrond bent. En als ik ooit eens een theatertoer zou mogen maken, met Nederlandse en/of Franse liedjes. Dat zou geweldig zijn!

Wie weet... Waar kunnen we je voorlopig beluisteren?
Vrijdag 19 april zing ik eigen liedjes in het Radioprogramma 'Stage' van de WOS en 9,11 en 12 mei bij foodtruckfestival TREK in Rotterdam. Met Pasen speel ik op het Lange Voorhout in Den Haag. En ik ben door WestlandTheater De Naald gevraagd om verderop in het jaar mee te werken aan een avond met verschillende singer-songwriters. En ik hoop nog op veel andere plekken te mogen spelen!

Afbeelding
Afbeelding