Lichamelijk ongemak is voor Charlotte geen reden om het Varend Corso vaarwel te zeggen.
Lichamelijk ongemak is voor Charlotte geen reden om het Varend Corso vaarwel te zeggen. Foto:

Charlotte van der Gaag kan geen afscheid nemen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL – Van Oorsprong is Charlotte van der Gaag geen Westlandse. Haar wieg stond in Loosduinen, maar de veertig jaar dat zij in 's-Gravenzande woonde, hebben ervoor gezorgd dat zij zich, zonder met de ogen te knipperen, Westlandse noemt.

Jarenlang was zij een vertrouwd gezicht binnen het Varend Corso en wist zij het talrijke corsopubliek langs de waterkant te vermaken met haar figuraties. "In 2006 deed ik voor het eerst mee en meteen in een geweldige rol als Koningin Beatrix op een open koets," blikt Charlotte terug. "Ik kom uit de toneelwereld. Ruim dertig jaar speelde ik bij 's-Gravenspel. De toneelvereniging had een repertoire van drama tot blijspel. Ik heb diverse hoofdrollen gespeeld en dat vond ik heel erg leuk om te doen.

Figureren
Omdat ik Anthonie Zuiderwijk en Hans Hoogerwerf goed kende was de link naar het corso snel gelegd. Zij vroegen mij of ik tijdens het corso wilde figureren. Over het antwoord op die vraag heb ik niet lang na hoeven te denken, ze hadden meteen mijn ja-woord.
Ik heb vanaf 2006 veel gezongen en toneelgespeeld tijdens het corso. Ik ben Dolly Parton geweest, Ma Flodder, Karin Bloemen en een parfummevrouw, kortom van alles. Bovendien heb ik ook heel veel gezongen op de boot.
Dat vond ik erg leuk, nog steeds trouwens, maar mijn lijf wil niet meer zoals ik wil en dan lukt alles niet meer zo goed. Drie dagen achter elkaar stond ik op een boot het publiek aan de waterkant te vermaken. Je wordt er aan de ene kant doodmoe van maar anderzijds ook zo verschrikkelijk enthousiast van het plezier dat de mensen aan mijn spel beleefden. De mensen om je heen, waarmee je samenspeelt en het publiek op de kant zorgen ervoor dat je drie dagen niet kapot te krijgen bent.
De tweede dag was voor mij altijd de slechtste. Dan was mijn stem een beetje weg en was het best ingewikkeld om nog redelijk geluid te produceren, maar de derde dag kwam het geluid vanzelf weer terug. Bovendien, dat klinkt een beetje opschepperig, maar heb ik een goede geschoolde stem en het scheelt echt veel als je op een verantwoorde manier je stem gebruikt.."

Klaar mee
Ziekte leek een eind te gaan maken aan de hobby en de corsocarrière van Charlotte, maar toen drie dagen figureren niet meer mogelijk was kon zij toch geen afscheid nemen van het driedaagse varende feest. "Lichamelijk gezien was ik er klaar mee toen ik zes jaar geleden ziek werd, maar ik had en heb wel veel moeite met het loslaten van die unieke familie.

Beoordelen
Dat betekent ook dat ik klaar sta als ik ergens voor word gevraagd. De laatste drie jaar heb ik in verschillende rollen meegewerkt. Zo heb ik als jurylid de figuratie beoordeeld en het jaar erop was ik zelfs voorzitter van de jury. Vorig jaar heb ik voor het eerste langs de waterkant commentaar gegeven als speaker. Dan beleef je het corso weer van een hele andere kant en zit je midden tussen het publiek. Ook dat is heel erg leuk om te doen. Als het aan mij ligt draag ik nog jarenlang een steentje bij."