Burgemeester Arends adresseert de speciale jubileumenveloppe. (Foto: PR)
Burgemeester Arends adresseert de speciale jubileumenveloppe. (Foto: PR) Foto:

65-jarige Postzegelvereniging nog niet met pensioen door "postzegelen anno nu"

MONSTER- Postzegelvereniging Monster mag dan op 1 april zijn opgericht, het is geen grap dat ze al floreert sinds 1954, dus 65 jaar. Voorzitter Klaas Keijzer sprak uit "trots te zijn op dat kleine clubje uit Monster" tijdens de opening van haar jubileumtentoonstelling Westland Verzamelt in De Noviteit. Burgemeester Bouke Arends viel de eer te beurt de officiƫle opening te verrichten, door een speciale door Post NL ontworpen jubileumstempel te plaatsen op de eerste dag enveloppe met de jubileumpostzegel.

Door Rianne Dekker

Arends roemde het "postzegelen anno nu" van de jubilerende vereniging. "Het wollige imago dat de filatelie kan hebben, wordt hiermee afgeschud", zo zei hij. Een mooi voorbeeld van het moderne postzegelen van PV Monster is de uitgifte van "Westlands Mooiste". Deze serie zegels, waarop onder andere de Tommies tomaatjes en de puntpaprika prijken, is ontstaan in samenwerking met kwekers. De postzegels gaan de hele wereld over en dragen zo hun steentje bij het Westland op de kaart te zetten. Ook de Kom in de Kas postset mag in dit licht genoemd worden. Uitgegeven naar aanleiding van de veertigste editie van Kom in de Kas en prijkend in de catalogi van PostNL. "Onze vereniging heeft deze als enige nog te koop", meldde een terecht trotse Keijzer.
Mee met de tijd
De voorzitter zag in de loop der jaren de naamsbekendheid van zijn vereniging verbeteren, tot in China toe. Monster wordt uitgenodigd voor internationale filatelie evenementen en heeft zelfs een eigen pinapparaat. "Wie had dat tien jaar geleden gedacht", aldus Keijzer. "Het roer moest om. Als je een bedrijf runt zoals je het dertig jaar geleden ook deed, dan gaat het niet goed. Zo moet je dat ook bij een postzegelvereniging zien". Hiermee werden de woorden van burgemeester Arends kracht bijgezet. "Het aantal filatelisten neemt helaas af, maar de verzamelaars van nu zijn volhouders", gaf hij aan. Bij de jubilerende vereniging resulteert dit in een stabiel ledental en een opkomst van vijftig procent op contactavonden.
Winnaartjes van Kwest
Op een verjaardag mag een cadeau natuurlijk niet ontbreken. Namens de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen overhandigde Hans Kraaibeek een fraaie oorkonde aan de voorzitter. Ook over verjaardagsversieringen had de vereniging niet te klagen. De zaal was behangen met postzegelontwerpen van basisschoolleerlingen. Weer een mooi voorbeeld van filatelie anno 2019. "We hebben meer dan vierhonderd inzendingen ontvangen", aldus Keijzer. "Van de drie mooiste worden door PostNL velletjes echte postzegels gemaakt. Twee van de winnaartjes komen van de kinderopvang van Stichting Kwest. Zij zijn geholpen door begeleiders en zullen door hen op de hoogte worden gesteld". De kinderen en hun ouders worden uitgenodigd deze in ontvangst te komen nemen tijdens de eerstvolgende contactavond van de vereniging op donderdag 9 mei aanstaande in gebouw OJOS.

De leukste
Op Westland Verzamelt zijn unieke verzamelingen te zien, onder andere die van veertig jaargangen flessen Mouton Rothschild. Verder kan men collecties laten taxeren. Op de opmerking van burgemeester Arends dat hij ook wel eens zou willen weten hoeveel zijn postzegelverzameling waard is, haakte voorzitter Keijzer meteen in: "Er is geen wachtlijst voor leden"! Want die zijn natuurlijk nog altijd welkom bij, zoals hij het zelf omschrijft, "de leukste postzegelvereniging van het Westelijk Halfrond".