Els Arntzenius in haar jonge jaren. Foto's: (PR)
Els Arntzenius in haar jonge jaren. Foto's: (PR) Foto:

Herdenkingsvoorstelling: 'Jong in de oorlog'

Naaldwijk - Op vrijdag 4 mei vindt – traditiegetrouw - in Westlandtheater De Naald een theatervoorstelling in het kader van dodenherdenking plaats. Ook dit jaar is weer gekozen voor een echt gebeurd verhaal. Els Arntzenius was 15 toen de oorlog uitbrak en heeft al die jaren een dagboek bijgehouden. Theater in Feite heeft dit dagboek bewerkt tot een voorstelling. Els Arntzenius is inmiddels 94.

"Ik heb natuurlijk veel contact met schrijver Aart van den Berg. We bespreken iedere scène. Toch ben ook ik erg benieuwd naar het eindresultaat", aldus de nog altijd kwieke Els.
Maghen Hilgersum kruipt in de rol van de jonge Els en neemt de kijker mee naar de oorlog, zoals deze zich voordeed in Den Haag (en regio). Zij beschrijft haar liefdes, angsten en gedachten op een bijzondere manier.
De 94-jarige Els zal aanwezig zijn bij de voorstelling. Zij is een van de weinigen die de oorlog nog bewust heeft meegemaakt. Els nodigt ook de jongeren van harte uit om te komen.
De productie is in handen van Stichting Vrijheid in samenwerking met Theater in Feite en WestlandTheater de Naald. De voorstelling is een bewerking van 'Het Werkelijke Leven. 1940-1945' door Els Arntzenius. Els Arntzenius is een meisje van zestien jaar. Ze groeit op in een welgesteld doktersgezin in Den Haag. Een vrolijke, intellectuele familie met dienstmeisjes, zomers in Zwitserland, feesten en studenten en veel muziek.
''Misschien wonen wij op een eiland, maar voor mij is dit het werkelijke leven.''
En dan is het 10 Mei 1940 en vallen de Duitsers het land binnen. Bombardementen, vervolgingen, onderduikers, luchtalarm. De wereld om haar heen verandert in een angstaanjagende puinhoop.

Reserveren
'Jong in de Oorlog' wordt gespeeld om 15.00 en om 21.00 uur in de Koornneef Retailgroepzaal van WestlandTheater de Naald. De kosten zijn 10,00 euro (incl. garderobe en een consumptie). Kaarten kunnen gereserveerd worden via www.westlandtheater.nl, telefonisch (0174) 636900 of aan de balie gedurende de openingstijden (dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur).

Voorgaande successen
De samenwerking tussen Stichting Vrijheid, Theater in Feite, WestlandTheater De Naald en actrice Maghen heeft al tot zes prachtige 4 mei voorstellingen geleid: Het oorlogsdagboek van Jeane Zwinkels (2013), De lange schaduw van Sobibor (2014), Bevrijd! En nu? (2015), Schuilnaam Bertus (2016) en Het Voorportaal (2017), We hebben niemand kwaad gedaan (2018). Alle voorstellingen waren uitverkocht en kregen goede recensies.
De voorstelling 'Het oorlogsdagboek van Jeane Zwinkels' is bewerkt voor basisscholieren uit groep 8 en speelt nog steeds op Westlandse scholen. Ook de voorstelling 'De lange schaduw van Sobibor' wordt nog regelmatig gespeeld. Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft de voorstelling in 2015 geprogrammeerd. De voorstelling uit 2016 'Schuilnaam Bertus' speelt momenteel voor Westlandse middelbare scholen.

De 94-jarige Els zal aanwezig zijn bij de voorstellinG.