Angelique van Duijvenbode in actie. (Foto: Foto: MFH Design)
Angelique van Duijvenbode in actie. (Foto: Foto: MFH Design) Foto: MFH-Design

Quintus moet in de achtervolging voor finaleplaats

Kwintsheul - De handbalvrouwen van Quintus hebben de eerste slag op weg naar het behalen van een historische Europese finale verloren. Het heenduel tegen Pogon Szczecin eindigde zondag in een volgepakte hal in een teleurstellende nederlaag (21-25).

Door Johan van Dien

De terugwedstrijd zondag in Polen belooft zo loodzwaar te worden. Vooral na rust waren de bezoeksters duidelijk de sterkste en dat vertaalde zich ook in de uitslag. De Heulse vrouwen maakten in de kwartfinale indruk door de Spaanse subtopper Malaga twee keer te verslaan en dat leidde vooraf toch tot veel optimisme. De start van Quintus beloofde ook veel goeds. De Heulse ploeg kwam flitsend uit de startblokken en nam via Anouk Zwinkels en Daisy Hage direct een 2-0 voorsprong. Hage was de grote animator aan Heulse kant en scoorde in totaal liefst tien treffers. Vooral het bekeken lobje waarmee de stand op 7-5 kwam, was absolute klasse. Anouk Zwinkels voerde daarna met haar specialiteit: een zuiver afstandsschot, de score op naar 8-5. Een prachtig schot vanuit de hoek van Jill van der Zeijden, die in de tweede helft geblesseerd naar de kant moest, leverde opnieuw een mooie marge van drie doelpunten op (10-7). Zo viel er in de beginfase dus genoeg om van te genieten en belangrijker nog de ploeg van trainer Swinkels leek in staat om een fijne uitgangspositie te creëren voor de return.

Geen overtuiging
Vanaf dat moment stokte de teller echter bij de Heulse ploeg. Pogon Szczecin nam steeds meer het heft in handen en dat had ook effect op de score. Na een benutte strafworp van Ageta Cebula stonden de Poolse vrouwen plots op voorsprong (11-12). Bij rust was de marge ook één in het voordeel van de bezoeksters (12-13). In het tweede bedrijf bleef de stand nog even dichtbij elkaar. Vanaf 15-15 kwam daar snel verandering in. Pogon Szczecin voerde het tempo in de aanval op. Met kort en gevarieerd aanvalsspel werd steeds vaker een opening gevonden in de Heulse-verdediging. De Poolse ploeg stoomde zo door naar 16-21. Quintus bleef strijden voor wat het waard was, maar teveel speelsters miste de absolute topvorm en de echte overtuiging. Meer dan de schade beperken tot vier doelpunten (21-25) zat er op basis van de tweede helft dan ook niet in. Een uitslag die voor ongekende vreugde zorgde bij de speelsters van Szczecin. Het is aan Quintus om komende zondag te bewijzen dat het nog niet verslagen is en dat er door de Poolse vrouwen te vroeg feest is gevierd. Wanneer stuntwerk uitblijft, rest voor de ploeg van René Zwinkels de strijd om de landstitel en de bekerfinale tegen Handbal Venlo. Een sterk seizoen moet immers wel bekroond worden met zilverwerk. Tweede plaatsen zijn immers ondankbaar en tellen niet in (top)sport.