Walter Pfeil neemt het publiek op 5 maart mee in de materie rond het uittreden van de Britten uit de Unie. Foto: (PR)
Walter Pfeil neemt het publiek op 5 maart mee in de materie rond het uittreden van de Britten uit de Unie. Foto: (PR) Foto:

'De toekomst van de EU, na de Brexit, en de Europese verkiezingen'

Monster - De Brexit nadert met rasse schreden: op 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie, met of zonder akkoord. Ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen staat vast dat de nieuwe relatie met de Britten onmiskenbaar gevolgen zal hebben. Volgens Europa-deskundige Walter Pfeil hoeft de geplande uittreding niet louter kommer en kwel te betekenen. Tijdens een lezing op dinsdag 5 maart in Bibliotheek Monster gaat hij hier dieper op in.

Drs. Walter Pfeil (59) is van huis uit politiek-econoom en sinds 1995 verbonden aan de Stichting EU Research en Educatie, dat zich richt op het verkleinen van de kloof tussen Brussel en de Europese burger. "Vanuit een onafhankelijke positie houd ik mij bezig met Europa. Ik verzorg gastlessen, lezingen en cursussen en verstrek advies."
Aan de vooravond van de Brexit toert Pfeil door het hele land om lezingen te geven waarbij hij inzoomt op de EU en relatie met het Verenigd Koninkrijk, nu en in de toekomst. Hij neemt het publiek mee in de materie rond het uittreden van de Britten uit de Unie. Hoe heeft het zover kunnen komen? Ook komen de Europese verkiezingen aan bod; op 23 mei zullen voor de negende keer de verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden.

Brexit
De Brexit (een samentrekking van 'British exit' ofwel Brits vertrek) is al maanden een heet hangijzer. De vraag die de gemoederen bezig houdt: Kiezen de Britten op het laatste moment toch voor een zachte Brexit, waarbij de banden met de EU redelijk hecht blijven? Of wordt het een harde Brexit, en mogelijk zelfs een chaotische no deal-Brexit? Vast staat in ieder geval dat de overblijvende 27 EU-lidstaten zich voorbereiden op het vertrek van een groot land met een sterk liberale invloed. "De verhoudingen in het Europees Parlement zullen hoe dan ook veranderen", geeft Pfeil aan. "Nederland profiteert van een herverdeling van een deel van de Britse zetels. De Nederlandse vertegenwoordiging in Brussel groeit van 26 parlementariƫrs naar 29."
In zijn lezing staat Pfeil stil bij de actualiteit. In dit verband zal onder andere de toenemende inflatie ter sprake komen. "Britten zullen de Brexit in hun portemonnee voelen. Consumptie wordt duurder."
De ingang gezette 'echtscheidingsprocedure' betekent slecht nieuws voor sommige sectoren, stelt Pfeil. "Neem de bloemen- en plantenbranche. Planten en bloemen zijn geen primaire levensbehoefte, het is een luxeproduct. Als mensen minder te besteden hebben, bezuinigen ze daar als eerste op."
Tijdens zijn lezing gaat Pfeil uitgebreid in op impact van Brexit in Nederland. Wat zijn de gevolgen en wat levert de Brexit op aan nieuwe kansen?
De lezing wordt afgesloten met een blik op de aanstaande Europese verkiezingen. Er wordt aandacht besteed aan de standpunten van onze eigen Europarlementariƫrs, op basis van persoonlijke interviews. Wat hebben zij gepresteerd? Gedurende de avond, die interessant is voor zowel burgers, politici als het bedrijfsleven, is er volop ruimte voor het stellen van vragen. Aanvang is om 19.30 uur. Een ticket reserveren kan via de website:
www.bibliotheekwestland.nl Kaartjes kosten 7,50 euro (niet-leden) / 5,00 euro (leden).