Converterstation bij voorkeur op Maasvlakte

Naar aanleiding van de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), waarin aangegeven wordt welke alternatieven onderzocht worden met betrekking tot de plaatsing van het converterstation en welke effecten in de volgende fase onderzocht moeten worden, zijn er 56 reacties van betrokkenen uit het gebied binnengekomen.

Uit de reacties blijkt dat de omgeving een voorkeur heeft voor aanlanding op de Maasvlakte. Die locatie brengt wel de nodige ruimtelijke uitdagingen met zich mee. De Maasvlakte klinkt als een groot gebied met genoeg ruimte. Maar zo langzamerhand wordt het daar ook behoorlijk vol. En in het kader van de energietransitie moet hier de nodige infrastructuur worden gerealiseerd, zoals een conversiepark voor waterstof. Dit is niet los te zien van het project IJmuiden Ver Beta. Om die reden wordt er door Tennet een zorgvuldig proces doorlopen, waarin zowel de Maasvlakte als Simonshaven worden onderzocht.

In gesprek met betrokkenen
Het project is belangrijk voor de energietransitie, maar kan ingrijpend zijn voor de omgeving. 'We onderzoeken mogelijke tracés naar het bestaande hoogspanningsstation op de Maasvlakte en naar het hoogspanningsstation nabij Simonshaven en dat raakt verschillende belangen. Zowel op zee als op land, zoals belangen van natuur en milieu, bedrijven, visserij, scheepvaart, agrariërs, omwonenden en recreatie', geeft omgevingsmanager Camiel Masselink aan. 'Als omgevingsmanager ben je in gesprek met de omgeving, om zo te weten wat er speelt: welke belangen worden geraakt, wat moeten we van de omgeving weten, wat zijn zaken om rekening mee te houden. En of er misschien ook kansen zijn die met project kunnen worden gecombineerd. We informeren en betrekken belanghebbenden daarom al vroeg in het project, bijvoorbeeld door het organiseren van informatiebijeenkomsten, werksessies en gesprekken.' Bent u ook betrokkene maar heeft u nog niet met TenneT gesproken, neem dan contact op met Camiel Masselink: camiel.masselink@tennet.eu of telefonisch via 06- 23120138.

Agrarische sector
TenneT en het miniserie van EZK hebben 29 oktober met zo'n 20 grondeigenaren/gebruikers om de tafel gezeten. De sessie was speciaal bedoeld voor eigenaren en gebruikers van agrarische percelen in het gebied tussen het Haringvliet en het bestaande hoogspanningsstation bij Simonshaven. De Agrarische Commissie Nissewaard (onderdeel van LTO ) en LTO Voorne Putten zijn actief betrokken bij de werksessies. Het is helder dat zij een voorkeur hebben voor aanlanding op de Maasvlakte. Zij vinden dat een dergelijk groot gebouw (het converterstation) niet past in een open landbouwgebied en zijn bang voor problemen met drainage en verzilting. In de door TenneT verzonden nieuwsbrief vertelt Nico Sas: 'Onze drainage is op 1.20/1.50 meter en dat is te dicht bij de kabel. Dat zou betekenen dat de kabel dieper zou moeten komen. Door in de grond te graven is er een risico dat zout naar boven komt wat schadelijk is voor onze gewassen'. De twee tracés naar de Maasvlakte en Simonshaven worden het komend jaar verder onderzocht. Nico Sas: "Ik vind het belangrijk dat wij, als belangenbehartiger, vroeg in het proces betrokken zijn om aandacht te vragen voor de belangen van de landbouw. Ik heb het idee dat er serieus naar ons geluisterd wordt. Daar ben ik blij om en verwacht dan ook dat er met de kennis en ervaring uit de landbouw wat gedaan wordt'.

Vervolgstappen: Integrale Effectenanalyse
Inmiddels is men begonnen aan de volgende fase in het project; de Integrale Effectenanalyse (IEA). In de IEA worden de verschillende aansluitlocaties op de Maasvlakte en in Simonshaven op onderdelen met elkaar vergeleken. De mogelijke tracés en converterstationslocaties worden onderzocht op de thema's milieu, omgeving, techniek, kosten en toekomstvastheid. De IEA en het MER worden, volgens de huidige planning, voor de zomer van 2020 gepubliceerd. In die periode worden er door TenneT opnieuw informatieavonden georganiseerd.