De scholieren luisterden aandachtig. Foto: Foto-OK.nl
De scholieren luisterden aandachtig. Foto: Foto-OK.nl Foto: Foto-Ok.nl / Rene Bakker

Scholieren Maasoever leren over London Squadron

Spijkenisse – Burgemeester Van Oosten ging in het kader van Dodenherdenking op bezoek op basisschool De Maasoever in Maaswijk.

Hij luisterde samen met de leerlingen van groep zeven naar dhr. Kees Stoutjesdijk die vertelde over het Britse No. 600 'City of London' Squadron, waarvan jaarlijks op 4 mei vertegenwoordigers aanwezig zijn tijdens de Dodenherdenking in Spijkenisse.
Spijkenisse heeft een bijzondere band met het Squadron. In een poging om op 10 mei 1940 de die morgen in ons land binnengevallen Duitse bezetters uit Nederland te verdrijven, vlogen zes vliegtuigen van het Britse No. 600 City of London Squadron diezelfde middag richting Rotterdam. Het werd een fatale missie. In een paar minuten tijd werden vier van de zes Britse RAF vliegtuigen neergehaald. Zeven van de dertien vliegers kwamen om. Twee vliegtuigen kwam in de buurt van Spijkenisse terecht. Elk jaar op 4 mei komt een delegatie van het huidige Squadron kransen leggen op de zeven graven van hun gesneuvelde piloten. Twee daarvan liggen op de begraafplaats aan de Vredehofstraat in Spijkenisse.

Na de presentatie mochten de scholieren vragen stellen over het Squadron en aan de burgemeester. Deze nam ruim de tijd om bijna alle vragen te beantwoorden en vertelde ook heel wat van het door Kees Stoutjesdijk vertelde verhaal opgestoken te hebben.