De burgemeester feliciteerde het diamanten paar. Foto: Foto-OK.nl
De burgemeester feliciteerde het diamanten paar. Foto: Foto-OK.nl Foto: Foto: Foto-Ok.nl

Laat die rode loper maar zitten!

Spijkenisse – Echtpaar Van Eijk-de Wit vierde op 16 april dat ze elkaar 60 jaar geleden in Woerden het ja-woord gaven. Burgemeester Van Oosten feliciteerde het diamanten paar.

Hennie (78) en Rinus (80) leerden elkaar kennen op de Voorstraat in Woerden, een bekende ontmoetingsplek in die tijd. De uit Gouda afkomstige Rinus, liep er met vrienden en sprak Hennie, het leuke passerende meisje, aan; al gauw hadden ze verkering.

Twee jaar later volgde de trouwerij. Breed hadden ze het in die tijd niet. Gelukkig betaalden Rinus' ouders de trouwauto en maakte zijn moeder de trouwjurk en het bruidsboeket. Ze trouwden 's morgens om 11.00 uur want om de tijd was het gratis. 'Er werd ook nog gevraagd of we over de rode loper wilden, maar dat kostte 75 gulden extra. Laat die dan maar zitten,' was het antwoord van het stel. Na hun huwelijk ging het paar inwonen en werd oudste dochter Ria geboren. Later kreeg het jonge gezin een eigen huis(je).

Hennie werkte na de huishoudschool bij Galerie Modern in Utrecht. Rinus ging al op z'n 14de van school. Hij werkte tot militaire dienst als stratenmaker, in een fietsenwinkel en in een verfzaak. Daarna voer het stel een jaar op een binnenvaartschip, maar dat beviel niet. Vervolgens kon Rinus aan de slag bij een kleifabriek en betrok de familie een kleine woning naast de fabriek. Inmiddels bleek Hennie in verwachting van tweeling Marja en Marina. Een paar weken na de bevalling ging het door een bloeding bijna mis met Hennie. 'Door het doortastende optreden van onze toenmalige huisarts kwam alles toch nog goed.'

Met drie kinderen werd hun huis te klein en verhuisden ze naar een flat, die later werd verruild voor een laagbouw woning. In '73 werd dochter Heidi geboren. Later paste Hennie op de kinderen van een onderwijzeres en deed er huishoudelijk werk. Meneer Van Eijk werkte 20 jaar bij de kleifabriek. Toen het bedrijf werd verkocht ging hij bij een transportbedrijf aan de slag waar hij opklom tot loodsbaas. In '83 volgde een verhuizing naar Woerden. Hennie zat een poos niet lekker in haar vel. Een omslag kwam toen het paar via het Leger des Heils tot Geloof kwam. Ze gingen preken in buurt- en bejaardenhuizen en zetten zich ook op andere manieren in.

In Woerden had het stel een hobbytuin en in Spijkenisse zo'n jaar of tien een volkstuin. Toen mevrouw Van Eijk gezondheidsproblemen kreeg, verhuisden ze 12 jaar geleden naar Spijkenisse. Daar woont ook hun jongste dochter die hun steun en toeverlaat is. Ook in Spijkenisse zijn Hennie en Rinus actief bij het Leger des Heils. Daarnaast gaan ze bijna dagelijks met hun scootmobiel op pad. Ze zijn inmiddels (over)grootouders van zeven klein- en drie achterkleinkinderen, waarvan de jongste pas geboren is. Verdraagzaamheid, respect en elkaar vergeven, is volgens het diamanten paar de basis van hun solide huwelijksband.