Burgemeester Van Oosten liet zich informeren door de initiatiefneemsters en SMC bestuurder Paul van der Velden. Foto: Foto-OK.nl.
Burgemeester Van Oosten liet zich informeren door de initiatiefneemsters en SMC bestuurder Paul van der Velden. Foto: Foto-OK.nl. Foto: Foto: Foto-Ok.nl

Buurtzorgpension heeft de deuren geopend

Spijkenisse - Het idee voor een Buurtzorgpension is acht jaar geleden ontstaan.

Annie Joosse en Thea Terlouw werkten in een verpleeghuis en zagen daar mensen binnenkomen voor revalidatie en herstel, maar door het zorgaanbod en de ambiance die hospitalisatie in de hand werken was het percentage dat terug zelfstandig naar huis ging laag. Het is een verouderd concept wat de knelpunten in de zorg voor thuiswonenden niet oplost.

Het kan anders
'Dit kan anders dachten wij; in een fijne sfeer met gastvrijheid en professionaliteit, met aandacht voor de zelfredzaamheid, het betrekken van het sociaal netwerk en kennis van de sociale kaart. Wij willen werken met verpleegkundigen die alle verpleegtechnische handelingen beheersen en beschikken over sociale en communicatieve vaardigheden om samen met onze gast, de eerste lijn en het sociale netwerk een plan te maken voor het langer zelfstandig thuis te willen en kunnen wonen.'

Spijkenisse
Buurtzorg Nederland omarmde het plan en gezamenlijk zijn ze in 2012 gestart in met het eerste Buurtzorgpension in Zierikzee. De formule bleek een succes, er kwamen ook Buurtzorgpensions in Rotterdam, Utrecht, Vlissingen, Ermelo en Zoetermeer.
Afgelopen maandag openden ze het Buurtzorgpension te Spijkenisse, op de tweede verdieping van het Spijkenisse Medisch Centrum. Deze vestiging is gerealiseerd in samenwerking met het SMC, huisartsen, specialisten en andere paramedici. Vorige donderdag kon er een kijkje genomen worden in het Buurtzorgpension omdat er nog geen patiƫnten waren. Ook burgemeester Van Oosten liet zich voorlichten over het doel en de werkwijze van het Buurtzorgpension.

Doelgroep
Buurtzorgpension is er voor een zo breed mogelijke doelgroep; Iedereen die even niet zelfstandig thuis kan zijn en (verpleegkundige) zorg nodig heeft. Dit kunnen zijn:
Mensen die na een ziekenhuisopname geen medische zorg meer behoeven en ontslagen worden, maar nog wel verpleegkundige zorg nodig hebben, na een ziekenhuisopname nog onvoldoende hersteld zijn om zelfstandig thuis te zijn en nog moeten aansterken of die vanwege orthopedische of chirurgische ingreep nog niet naar huis kunnen omdat het huis niet aangepast is. Maar ook mensen die binnenkomen bij de Spoedeisende Hulp, waarbij een ziekenhuisbed niet perse nodig is, maar waarbij wel verpleegkundige zorg, toezicht en observatie nodig is en mensen die thuis ziek worden en 7 x 24 uur verpleegkundige zorg, observatie en signalering nodig is om tot de juiste diagnose en behandeling te komen alsmede mensen die thuis verblijven maar door wegvallen van de mantelzorg tijdelijk niet thuis kunnen verblijven.