Discussie over waaraan geld werd uitgegeven. Foto: Foto-OK.nl
Discussie over waaraan geld werd uitgegeven. Foto: Foto-OK.nl Foto: foto: Foto-Ok.nl

Vogelenzang leerlingen en college bouwen samen aan stad

Spijkenisse – In de kader van de Week van het Geld speelden leerlingen van basisschool De Vogelenzang samen met burgemeester Van Oosten en de wethouders Mijnans, Hamerslag, Soeterboek en Struijk vorige week het spel Democracity in de Raadzaal van het stadhuis.

De burgemeester gaf hen uitleg over wat raadsleden zijn, wat ze doen en hoe het er bij raadsvergaderingen aan toe gaat. Tijdens het spel leerden de scholieren wat er bij politiek komt kijken en dat er keuzes moeten worden gemaakt waaraan geld wordt uitgegeven. Hierbij moest in groepjes een eigen politieke partij worden gevormd. Daarin werden de taken verdeeld en moesten een partijnaam, partijprogramma en een slogan worden verzonnen. Daarbij waren de college leden ieder coach van een van de door de kinderen verzonnen politieke partijen. Vervolgens mochten alle partijleden een (openbaar) gebouw uitzoeken voor in een gezamenlijk te bouwen stad. Net als bij echte politieke keuzes moest daarbij rekening worden gehouden met de doelstellingen van de partij en werd er gestemd over het wel of niet neerzetten van een gebouw in de stad. Voorafgaand moesten argumenten worden aangevoerd waarbij zo nu en dan stevig werd gediscussieerd.

Doel van de Week van het Geld is om basisschoolleerlingen te leren omgaan met geld. Door dit al op jonge leeftijd te leren wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.