Corrie en Henk zijn al 65 jaar een paar. Foto: Anita Tempelman
Corrie en Henk zijn al 65 jaar een paar. Foto: Anita Tempelman Foto: Anita Tempelman

Briljant in Hekelingen

Hekelingen - Corrie (86) en Henk (89) Moree-Van den Tol vierden 1 april hun 65-jarig huwelijk. Wethouder Mijnans feliciteerde het briljanten paar. De twee leerden elkaar kennen tijdens een Hekelings dorpsfeest. 'Die is voor mij', dacht de jonge Henk en ook Corrie, toen 16, was gelijk 'verkocht'.

Corrie's moeder vond haar enigste dochter nog wel een beetje jong voor verkering, maar gaf toch haar toestemming. Het stel trouwde in Oud-Beijerland en ging inwonen bij Henk's ouders in Hekelingen. Later waren de rollen omgedraaid en verzorgden ze Corrie's aanwonende ouders. Daarna woonde hun oudste zoon en schoondochter bij hen in. 'Dat ging altijd in goede harmonie', vertelt Henk.

Goede en slechte tijden
Henk werkte in die tijd al in het aannemersbedrijf bij zijn vader dat al sinds 1834 bestaat en nog steeds in handen van de familie is. Inmiddels wordt het gerund door oudste zoon Henk en diens zoon. De jonge Corrie werkte voor haar trouwen in een drogisterij en op kantoor bij de lokale suikerfabriek. Het echtpaar kreeg vier kinderen en heeft inmiddels 28 klein- en 33 achterkleinkinderen. Ook in het leven van meneer en mevrouw Moree waren er goede en slechte tijden. Mevrouw Moree was nog maar 33 toe ze te maken kreeg met een chronische ziekte. Daarom moest meneer Moree vaak inspringen en meehelpen met het huishouden en de verzorging van de kinderen. 'Een moeilijke periode, waarin niet veel tijd overbleef voor andere dingen', vertelt Henk. Het verlies van zoon Kees, door een tragisch ongeluk, was een andere zware slag.

Altijd bezig
Veel steun en vriendschap vindt de familie in de Gereformeerde Gemeente in Spijkenisse. Meneer Moree was 12 jaar organist in de kerk, zat in de bouwcommissie van de nieuwbouw, bouwde zelf mee en richtte het kerkkoor 'Eben-Haëzen' op. Daarnaast was hij een poosje voorzitter van de plaatselijke SGP en geruime tijd lid van de Hekelingse vrijwillige brandweer. Mevrouw Moree deed als haar gezondheid het toeliet veel handwerken en kleding naaien. 'Als de kinderen 's avonds op bed lagen en Henk later op de avond op tijd naar bed ging, zei ik: 'ik kom ook zo.' Maar dan zat ik soms tot begin van de nacht achter de naaimachine, want dat schoot zo lekker op.'

Horen, zien en zwijgen
Het echtpaar verveelt zich niet. Corrie deed 'Hindeloopen schilderen' en glas graveren en maakt graag woordzoekers. Ook Henk graveerde en maakt daarnaast houten tuinmolens. Hij verzorgt de vogels in de volière, bakt appeltaarten en kookt iedere dag het eten. Op de vraag hoe het hun lukte het 65 jaar samen uit te houden, is volgens het echtpaar het antwoord eenvoudig. 'Horen zien en zwijgen', vertelt Corrie. 'Moeilijkheden of conflicten gelijk uitpraten en niet opkroppen', vult haar echtgenoot aan. 'En bij ons rammelen de pannen ook wel eens hoor!' Het briljanten paar hoopt op nog vele mooie jaren samen.