Op onze website vind u een video van Dansgroep Tanushri Dance Sensation Bollywood. Foto: Madeleine de Haas
Op onze website vind u een video van Dansgroep Tanushri Dance Sensation Bollywood. Foto: Madeleine de Haas Foto: M. de Haas

Hindoestanen vierden Holi Phagwa met zang en dans

Spijkenisse - Phaalguna is de twaalfde maand van de hindoekalender en begint tussen 20 februari en 21 maart. Het begin is afhankelijk van de stand van de maan en het moment dat de zon het sterrenbeeld Waterman bereikt.

In deze maand vieren Hindoestanen het Holifeest, ook wel Holi Phagwa genoemd. Het feest is een combinatie van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een nieuwjaarsfeest. Hindoestanen vieren het Holifeest met zang en dans en strooien met gekleurd poeder. Dat laatste was zaterdag niet het geval, maar er was wel zang en dans en men kon zich te goed doen aan vele versnaperingen.

Spijkenisse
De Stichting Satynam organiseerde voor het eerst in jaren weer een Holi Phagwaviering in Spijkenisse. Vanuit de hele regio kwamen mensen naar wijkcentrum Noord om het feest te vieren. Ook burgemeester Van Oosten nam een kijkje bij de viering. Hij werd de zaal binnen geleid op traditionele wijze, voorafgegaan door een trommel. De burgemeester had zich van te voren even ingelezen over het feest en besloten niet stijf in het pak te komen, maar zich ook wat kleuriger te kleden. Verder gaf hij aan zich te verheugen op het mee mogen maken van de viering en sprak de hoop uit ook nog iets te kunnen proeven.

Foto: Foto-OK.nl