Afbeelding
Foto: pixabay.com

Bewoners willen offerte zien voor nieuwe keuken

Spijkenisse - Bewoners van de Disselvoorde en omgeving krijgen een nieuwe keuken van hun verhuurder, De Leeuw van Putten. Op zich zijn ze daar blij mee want de huidige keuken is al 17 jaar oud en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.

Velen haken echter af, nu de aannemer die de vervanging regelt, niet bereid is om een uitgewerkte offerte te verstrekken voor de uitbreiding die de bewoners zelf moeten betalen. Ook de tekening ontbreekt. 'We krijgen een keukenblok van De Leeuw van Putten en ieder kastje extra, verlenging van het aanrechtblad etc. komt voor onze rekening. Dat weten we en daar kiezen we ook voor, maar de bedragen die we moeten betalen, dat is gewoon te gek voor woorden.' Voor een kastje van 60 cm met deur moeten de bewoners € 240,00 betalen. Bewoners van een Rotterdamse wijk die een nieuwe keuken via hun verhuurder hebben gekregen, betaalden voor datzelfde kastje, ook geleverd door Bruynzeel Keukens, € 179,04. Een hoekkast van 90 x 90 cm komt zelfs op 794,97. Een van de bewoonsters heeft contact gezocht met de Leeuw van Putten en Bruynzeel en snapt er nu helemaal niets meer van. 'Ik heb van Bruynzeel de bedragen doorgekregen, maar als ik kijk naar wat ons in rekening wordt gebracht, dan klopt dat niet. Zeker niet omdat de verhuurder zegt dat er door de gezamenlijke inkoop een korting van 20% gegeven wordt, die aan de huurder doorberekend wordt. ' 'We hebben het idee dat wij de plaatsingskosten van de hele keuken moeten gaan betalen', zegt een andere bewoonster.

Bij deze renovatie worden ook nieuwe groepenkasten aangelegd. Met het oog op de ontwikkelingen, zijn er bewoners die hun gaskookplaat willen vervangen door een inductieplaat. 'Vervolgens krijgen we van de aannemer te horen dat dat veel te duur is. Hoe bedoel je, te duur? Wij kiezen er zelf voor en betalen die plaat ook. Daarbij wordt gezegd dat er geen gat in het aanrechtblad wordt gefreesd, terwijl Bruynzeel aangeeft dat het geen enkel probleem is om het blad in te freezen. Het is net alsof alles te veel moeite is, terwijl wij graag een keuken willen hebben die helemaal van deze tijd is. Dus met meerdere keukenkastjes, een verlengd aanrechtblad en een inductiekookplaat. Zelfs een vaatwasser mogen we er niet bij kiezen. Is ook te duur.' Wat ook steekt is dat er binnen 14 dagen betaald moest worden, terwijl de plaatsing vier maanden op zich laat wachten.

Sommige bewoners zijn het zo zat, dat ze nu afzien van een nieuwe keuken. Alleen, geen nieuwe keuken, geen nieuwe groepenkast, zo is ze al medegedeeld. Ook zijn er bewoners die van de keuken afzien, omdat de keuken, die ze opgeruimd en schoon moeten opleveren, op vrijdag gesloopt wordt en de nieuwe keuken pas op maandag geplaatst wordt. 'Volgens de aannemer zijn er mogelijkheden genoeg om dat op te vangen. We moeten maar in een restaurant eten. Er wonen hier oudere mensen van 70/80 jaar oud. Die raken nu helemaal in paniek.' Een van de bewoners gaat op vakantie in de periode dat de werkzaamheden beginnen (plaatsing staat gepland vanaf 12 juli). Als ze niemand heeft die aanwezig kan zijn, krijgt ze geen keuken. Inmiddels heeft één van de huurder ook te horen gekregen, dat de keukens besteld zijn en wie niet gereageerd heeft, niet hoeft te rekenen op een nieuwe keuken.

De heer Dubois van de Leeuw van Putten schrikt van de onvrede onder de huurders. 'We plaatsen dit jaar 800 tot 900 keukens en hebben drie partijen benaderd voor de aanbesteding van een standaard keuken. Naar mijn mening hebben we de huurders correct meegenomen in dit project. Ze konden een keuze maken uit diverse kleuren en stijlen. We hebben geen zicht op de extra opties, deze worden afgesproken met de aannemer maar ik vind wel dat er sprake moet zijn van transparantie.' Bij de verhuurder zijn geen signalen binnen gekomen dat de aannemer iets niet wil leveren. Er is inmiddels contact geweest tussen Dubois en de woordvoerster van de huurders en deze week is er contact met de aannemer. Bij de huurders overheerst het gevoel dat er een kat en muis spel gespeeld wordt. 'Hij zegt dat de verhuurder geen bemoeienis heeft met de extra opties, maar wij hebben wel een brief van De Leeuw van Putten gekregen waarin ze de optie voor uitbreiding aanbieden. En dat als we binnen 10 jaar onze woning verlaten, we een vergoeding krijgen voor het bedrag dat wij in onze keuken geïnvesteerd hebben. '

Wordt vervolgd.