Jacqueline en Peter (rechts) registreerden hun dochter Cecilia. Foto: Foto-OK.nl
Jacqueline en Peter (rechts) registreerden hun dochter Cecilia. Foto: Foto-OK.nl Foto: Foto-Ok.nl / Rene Bakker

Registratie levenloos geboren kind voorziet in behoefte

Spijkenisse – Op 23 februari is het 27 jaar geleden dat Cecilia, de dochter van Jacqueline van Vuuren en Peter van Noordt levenloos geboren werd. Een gebeurtenis die grote impact had.

Ondanks dat ze een jaar later verblijd werden met de geboorte van hun zoon, lag dit grote verdriet mede ten grondslag aan hun latere scheiding.
Toentertijd werd wel een geboorteakte opgemaakt, maar was het nog niet mogelijk om levenloos geboren kinderen te laten registreren. Sinds 4 februari van dit jaar is echter de Wet Basisregistratie personen (BRP) in werking getreden, waardoor dit wel mogelijk is. De nieuwe wet blijkt in een grote behoefte te voorzien.
Ook Jacqueline (57) en Peter (59) zijn verheugd dat registratie nu wel mogelijk is. Zij kwamen daarom maandag onder het toeziend oog van wethouder Wouter Struijk aangifte doen bij de afdeling Burgelijke Stand in het stadhuis in Spijkenisse en vieren daarmee de geboorte van hun eerste kind.

Om een kind te kunnen registreren in de BRP, is een akte nodig. Als het kind levenloos ter wereld is gekomen, is dat een 'akte van geboorte (levenloos)'. De akte wordt bewaard in de gemeente waar het kind geboren is. Als er nog geen akte is, dan moet die worden gemaakt. Registratie gebeurt op verzoek en is niet verplicht.

Meer informatie op de gemeentelijke website www.nissewaard.nl