Foto: Babette van der Wijst
Foto: Babette van der Wijst Foto: BABETTE VAN DER WIJST

Blij met nieuwe beheerders van het duin!

Oostvoorne - Vrijdag 12 april was het dan eindelijk zover: de nieuwe kudde Exmoor pony´s werd losgelaten in de Duinen van Oostvoorne.

Het duurde even voordat hun nieuwsgierigheid het won van de angst om een nieuwe wereld in te stappen. Maar nadat er voldoende hooi was neergelegd aan de andere kant van het hek, was de verleiding van het ontdekken niet meer te weerstaan. Het Zuid-Hollands Landschap is blij met de versterking: samen met de Galloway runderen zorgen de pony´s straks voor een open en gevarieerd duingebied.

Grasmaaiers
Tot voor kort liep hier een kudde IJslandse pony´s. Sinds de jaren negentig graasden zij in de duinen. Dankzij hun kieskeurigheid in combinatie met de graasgewoontes van de Galloway runderen bleven open plekken open en graslanden kort op plekken waar een maaimachine niet kon komen. Door ouderdom zijn de IJslandse pony´s de afgelopen jaren een voor een overleden. Zonder nieuwe pony´s dreigde het duin langzaam dicht te groeien. Gelukkig zijn er nu tien prachtige Exmoor pony´s, samen met de Galloway runderen beheerders van het duin.

Benieuwd naar de dieren? Je kunt ze zomaar tegen het lijf lopen tijdens een wandeling door de Duinen van Oostvoorne. Wanneer je ze tegenkomt, houdt dan voldoende afstand en geef de pony's de ruimte om hun eigen weg te kiezen.