Een broodje van de burgemeester
Een broodje van de burgemeester Foto:

Weet u wat u moet doen als er brand is?

'Broodje brandweer' werd zaterdag 13 april jl. voor de 2e keer georganiseerd. De brandweer informeert senioren over brandveiligheid. Brandweermannen en –vrouwen vertelden over hun vak en er werden levensechte filmpjes vertoond.

Weet ú wat de meest voorkomende brandoorzaken zijn? Weet u wat u moet doen als er toch brand is? Heeft u een rookmelder in uw woning en weet u waar u deze het beste kunt ophangen? Weet u hoe u veilig uw woning uitkomt? "Het gaat er om dat je weet wat je moet doen", vertelde Peter Schuurmans, hoofd afdeling Veilig Leven. Uiteraard was burgemeester Milène Junius aanwezig bij deze bijeenkomst. De gemeente Hellevoetsluis zet zo hoog mogelijk in als het gaat om het onder de aandacht brengen van brandveiligheid en preventie. "Via burgemeester undercover is het onderwerp goed op de kaart gezet, nu pakken we door", sprak de burgemeester. "Voordat Peter Schuurmans en Bernadette Bakker u meenemen in de wereld van de brandveiligheid vraag ik een hartelijk applaus voor alle vrijwillige brandweerlieden van Hellevoetsluis".

Voorkomen van brand
Je zou denken dat een brandweerman liefst zo veel mogelijk branden blust, maar dat klopt zeker niet! Juist het voorkomen van brand is één van de belangrijkste pijlers van de brandweer. Vragen stond vrij tijdens de bijeenkomst en daar werd druk gebruik van gemaakt. Een van de aanwezigen vraagt hoever een brandmelder van de keuken vandaan moet hangen? Advies: "Niet in de keuken of badkamer. Door de stoom van vaatwasser, waterkoker of bad gaat de melder af. De melder wel zo dicht mogelijk bij de entrée hangen".

De meest voorkomende brandoorzaken bij senioren zijn vlam in de pan, roken, kaarsen en het op de standby-knop laten staan of verkeerd gebruik van elektrische apparaten. Elektrische dekens zijn ook een mogelijke bron van brand. Het advies van de brandweer is, om na het aanzetten even na een paar minuten te voelen of alle vakken wel warm worden. Blijft er een koud, dan bestaat de kans op oververhitting van de andere vakken met alle gevolgen van dien. En, als je in bed stapt, liefst de stekker er uit.

Scootmobielen
Opladende scootmobielen, soms meerdere aan 1 stopcontact, verdienen aandacht. "Een scootmobiel die in brand raaakt veroorzaakt binnen 3 minuten een vreselijke fik", zegt Peter Schuurmans, "Zorg er dus voor dat u goed nadenkt waar u deze plaatst". Tot slot nog 4 belangrijke tips:1. Maak regelmatig de filters van de wasdroger schoon 2. Voorkom brand door overbelasting van een stopcontact 3. Als je gaat koken, blijf er dan bij! En zet een kookwekker 4. Hang een vluchtsleutel bij de deur.Ontstaat brand, bel dan zo snel mogelijk 112.