RTM-Ouddorp
dertig jaar in Ouddorp

Ouddorp - Dit jaar viert RTM-Ouddorp het heugelijke feit dat ze dertig jaar geleden zijn verhuisd naar Ouddorp op Goerree-Overflakkee.

De oorspronkelijke vestiging in Hellevoetsluis werd daarbij na dertien jaar pionieren verlaten, een gouden greep gezien de groei, uitbouw en staat van zowel de collectie als de baan op de huidige vestiging. De Nationale Stoomtreindag (Hemelvaartsdag) en de twee dagen erna (bij de RTM de Driedaagse geheten) staan in het teken van deze viering. Om te laten zien wat er is bereikt in de afgelopen jaren is de dienstregeling zodanig opgezet dat bijna al het dienstvaardige materieel één of meerdere keren op de baan komt. In de haven van de Middelplaat liggen een tweetal stoomsleepboten te wachten op passagiers en op het museumterrein staan stationaire stoommachines en enkele stoomwalsen (begeleid door een Pipo-wagen), naast modelspoorbanen met de RTM als thema opgesteld. Het hele programma is de downloaden via de website van de RTM: www.rtm-ouddorp.nl.

Goederenvervoer
Op tweede pinksterdag staat het goederenvervoer in de schijnwerpers. Naast een frequente inzet van het goederenmaterieel van de RTM zijn er ook vrachtwagens en trekkers in ruime mate en vorm te bezichtigen. Nadat het oudste spoor op de nieuwe vestiging bijna dertig jaar dienst heeft gedaan, is er de laatste jaren een ambitieus baanvernieuwingsprogramma uitgesteld. Sluitstuk van het werk langs de dam is de vernieuwing van het emplacement Port Zélande. Het resultaat kan weer dertig jaar mee!