'Een aantal vervallen haltes moet terugkomen'
'Een aantal vervallen haltes moet terugkomen' Foto:

Vervoersplan 2020 slecht ontvangen in Hellevoetsluis

Nadat eind maart jl. het concept vervoersplan is vrijgegeven was het even stil. Maar nadat wethouder Peter Schop de plannen uitvoerig had bestudeerd reageerde hij verontwaardigd.

Als je het plan leest, dan begint dit uiteraard met mooie woorden. De nieuwe dienstregeling (ingegaan op 9 december vorig jaar) heeft een kleine reizigersgroei opgeleverd, het uitgebreide aanbod zal gehandhaafd blijven en er is in de dienstregeling ruimte voor groei ingericht. Maar dan komt het: "Schrappen van een aantal ritten met geringe bezetting, ten faveure van bovenstaande uitbreidingen. We kijken hierbij naar ritten met een bezetting op het drukste punt in de spits van minder dan 15 reizigers, en buiten de spits van minder dan 5 reizigers. We stellen alleen voor om ritten te schrappen als daarvoor een goed alternatief bestaat". En daar wringt natuurlijk de schoen. Als je bepaalde wijken haltes laat vervallen moeten mensen opeens zomaar een kwartier – of langer – naar een bushalte lopen. Of ze doen langer over hun reis dan nu het geval is doordat ze moeten overstappen.

Openbaar vervoer stimuleren
"Wij willen het gebruik van het openbaar vervoer juist stimuleren, zodat mensen minder snel de auto pakken'', zegt wethouder Peter Schop. ,,Door haltes te schrappen en bussen minder vaak te laten rijden op bepaalde routes, zullen mensen juist minder geneigd zijn om met de bus te gaan. Dat kan niet de bedoeling zijn. Wij rekenen er dan ook op dat de MRDH de plannen aanpast''. Vervallen haltes weer in gebruik nemen De aanpassingen die het college voorstelt, gaan niet alleen over de buslijn 102 die door den Bonsen Hoek en de Ravense Hoek rijdt. Ook de vervallen halte 'De Sprong' moet terugkeren, net als de halte 'Ebstroom', vindt het college. Verder dringt het college aan op het per direct streng toezien op de juiste uitvoering van de huidige dienstregeling, waar ook de nodige klachten over bekend zijn.

De vervoerders dienen jaarlijks hun voorstel voor de nieuwe dienstregeling in bij de Metropool Regio Den Haag Rotterdam (MRDH). De MRDH toetst deze aan de geldende kaders en legt het voorstel voor aan de gemeenten. Het college van B&W heeft tot en met 17 mei 2019 12.00 uur de tijd om te reageren. Uiteindelijk gaat de nieuwe dienstregeling op 15 december in.
Ook reageren?
Als u als inwoner wilt reageren op de Vervoerplannen moet u uw reactie richten aan de gemeente via gemeente@hellevoetsluis.nl. De gemeenten dragen zorg voor beantwoording en eventuele opname in hun reactie naar de MRDH. U kunt het concept vervoersplan downloaden op https://mrdh.nl/nieuws/concept-vervoerplannen-2020-gemeenten. Kijk op onze website www.groothellevoet.nl voor een uitgebreider artikel over het vervoersplan.