Als je ergens in gelooft dan ga je het ook zien
Als je ergens in gelooft dan ga je het ook zien Foto:

Pasen Protestantse Gemeente Hellevoetsluis

Geschreven door ds. Annemarie Roding – Schilt. Zij is als predikante verbonden aan de Protestantse Gemeente van Hellevoetsluis en werkzaam in verpleeghuis de Grootenhoek.

Je ziet het pas als je het gelooft
Als er zo'n quizzje zou zijn waarin je moest kiezen tussen 'auto of fiets?', 'geel of bruin?' en 'Kerst of Pasen?' zou ik zonder aarzelen voor Pasen kiezen. Want Pasen is het feest van de onmogelijke mogelijkheden: van wegen door de Rode zee, van water uit een rots, van leven in de dood. Ik denk wel eens: zonder Pasen zou ik mijn werk niet eens kunnen doen. Onmogelijke mogelijkheden zijn bij ons immers aan de orde van de dag. Ik denk bijvoorbeeld aan een mevrouw die in haar dementie zo zachtaardig en vriendelijk werd, dat haar kinderen alsnog een warme band met haar op konden bouwen. Of ik denk aan mensen die middenin een kerkdienst beginnen te praten, terwijl er van uitgegaan werd dat zij dat vermogen waren verloren. En ik denk aan de manier waarop onze bewoners die afscheid moeten nemen van het leven, juist vaak ook degenen zijn die ons leren hoe wij zouden moeten leven.

Als je naar mensen blijft kijken met het idee dat het allemaal hopeloos is en het nooit meer wat kan worden, dan zul je weinig onmogelijke mogelijkheden waarnemen. Ja, je moet het kunnen zien. En aan dat zien gaat iets vooraf, namelijk geloof. Dat werkt heel eenvoudig: als je ergens in gelooft, ga je het ook zien. Als je gaat geloven dat de winter voorbij is, zie je ineens overal knoppen en schieten de bollen uit de grond. Geloof je het niet, dan zie je alleen kale takken en kale grond. En zo is dat ook als het gaat over onmogelijke situaties. Als je niet gelooft dat daarin mogelijkheden kunnen ontstaan, zul je ze ook niet, of alleen heel moeilijk, zien. Maar als je het gelooft…. dan gebeuren er wonderen. Dan ontstaat er leven in de dood. Dan worden mensen met dementie onze leermeesters. Dan worden stervenden levenskunstenaars.

Nee, ik zie het niet altijd. En u misschien ook wel niet. Als ik met mensen spreek en hoor wat zij meemaken, soms zoveel meer dan je als mens aankan, dan hoor en zie ik hoe moeilijk dat paaslicht soms ons hart bereikt. Je ziet het pas als je het gelooft…. Maar soms is dat geloof bedolven onder het leven. Soms is dat geloof bedolven onder een grafsteen, onder verdriet om het verlies van je geliefde. Soms is dat geloof bedolven onder ziekte, onder somberheid.

Vier het feest van de opstanding van Jezus in een van de kerkdiensten:

- In de Vestingkerk (aanvang 10.00 uur) werkt de cantorij Hellevoet mee. Het thema voor de Kindernevendienst is: "Hulp krijgen".

- In de Petrakerk (aanvang 09.30 uur) is het gospelkoor Expression uit Schiedam te gast. De kinderen maken de plattegrond van Jeruzalem 'compleet' door deze zondag de bouwplaats van het rotsgraf in elkaar te zetten.