Afbeelding
Foto:

Bijna aansluitend op het honderdjarig jubileum van de voetbalvereniging Hellevoetsluis dat in mei plaatsvindt is deze foto van een klassiek elftal.

Ik denk dat de foto uit het begin van de vijftiger jaren komt. misschien zelfs nog wel eerder. Er staan op de foto in elk geval twee personen die voor mij legendarisch zijn. Ze staan allebei in het midden. Links staat slager Leen Waalboer, één van de twee slagers uit de Vesting en bovendien de vader van de Koningin van de Vesting, Suus Waalboer. In die slagerij is nu een wijnbar gevestigd. De slagers slachten veelal nog zelf en hadden eigengemaakte specialiteiten, zoals bijvoorbeeld de leverworst in darm van slager Arie Wessel.

Rechts naast Leen Waalboer zit Jan Silvester, eveneens een legende in Hellevoetsluis. Vaste keus in het doel van Hellevoetsluis en bekend in de hele regio om zijn gewaagde reddingen. Ook diegenen die niet in sport geïnteresseerd waren, kenden Jan die voor zover ik weet de enige agent van de Staatsloterij was. Ik leerde Jan persoonlijk kennen op de Rubberfabriek in Nieuw Helvoet, waar hij in de lunchpauze - hij moet toen al in de vijftig zijn geweest - nog steeds op het grasveld staaltjes van keeperskunst weggaf. Een ander kunststukje van Jan was vanaf de penaltystip een leeg bierflesje van een hoek van de lat van het doel af schieten. Het lukte keer op keer en hij oogstte er veel bewondering mee.

Tijdens de oorlogsjaren en in de jaren tot 1951 - de tijd waaruit deze foto komt, speelde de club de thuiswedstrijden op het terrein achter de rubberfabriek. Hierdoor kreeg de gemeente de gelegenheid het terrein aan het Glacis om te toveren tot een van de eerste nieuwe bouwterreinen na de oorlog.

Wie de foto van deze week (uit de collectie van Suus Waalboer) digitaal wil hebben, verhalen of foto's met ons wil delen, hoeft alleen een mail sturen naar leoblok@kpnmail.nl