Heleen met haar aanraders: Feitenkennis, Stille Wateren en Boer Boris - een paard voor Sinterklaas.
Heleen met haar aanraders: Feitenkennis, Stille Wateren en Boer Boris - een paard voor Sinterklaas. Foto:

Heleens boekentips voor volwassenen en kinderen

Middelharnis - Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & van Esbroek geeft elke maand tips over boeken. In november zijn haar aanraders : "Feitenkennis" van Hans Rosling, "Stille Wateren" van Eva Nagelkerke en "Boer Boris - Een paard voor Sinterklaas" van Ted van Lieshout en Philip Hofman.

Door Nick Ehbel

Iedere maand komen een kinderboek, een fictie en een non-fictie aan de orde. Heleen vertelt kort de inhoud van elk boek en geeft waar ze dat nodig vindt achtergrondinformatie.

"Feitenkennis" – Hans Rosling
Feitenkennis heeft Hans Rosling geschreven samen met Ola Rosling, zijn zoon, en Anna Rosling, zijn schoondochter. Als aanvulling van de titel staat op de voorkant: 'Tien redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt'. Over de inhoud ervan vertelt Heleen: "Achttien jaar intensief samenwerken tussen Hans, zijn zoon Ola en zijn schoondochter Anna resulteerde in Feitenkennis. Hans was arts, onderzoeker en docent internationale gezondheid. Hij overleed op 7 februari 2017 op achtenzestig jarige leeftijd. Zijn zoon en schoondochter hebben uiteindelijk het boek gepubliceerd."
Heleen vervolgt: "Op eenvoudige vragen over wereldwijde trends geven we systematisch de verkeerde antwoorden en in dit boek legt hoogleraar Hans Rosling uit waarom dit gebeurt. Hij presenteert daarbij tien redenen en komt zo met een radicaal nieuwe verklaring. Het probleem is dat we niet weten wat we niet weten. Zelfs gissingen zijn gebaseerd op onbewuste, maar voorspelbare vooroordelen. Het blijkt dat onze wereld in een veel betere staat is dan we eigenlijk zouden denken. Feitenkennis zit boordevol anekdotes, aangrijpende verhalen en uiteraard de kenmerkende grafieken van Hans Rosling. Het is een inspirerend, onthullend en essentieel boek dat de manier waarop je de wereld ziet, compleet zal veranderen."
Gevraagd om een voorbeeld vertelt Heleen: "Het boek begint met dertien vragen. Bijvoorbeeld hoeveel meisjes in de lage inkomen landen maken hun basisschool af? Antwoord: A.20%, B 40% of C 60%. Iedereen denkt dat het wel laag zal zijn omdat het lage inkomen landen zijn. Maar het blijkt dat 60% van die meisjes gewoon de basisschool afmaakt."
"Stille wateren" - Eva Nagelkerke
Over de schrijversnaam licht Heleen toe: "Eva Nagelkerke is de pseudoniem van de zussen Alexandra en Victoria Nagelkerke die al jaren zeer succesvol schrijven."
Heleen meldt over de inhoud: "Stille Wateren is een psychologische thriller en gaat over Sophie. Zij is 29 en woont nog bij haar ouders. Tien jaar geleden heeft ze iets vreselijks gedaan. Ze kan het zichzelf alleen niet meer herinneren. Naar het schijnt, is het wel zo erg dat ze nog steeds onder streng curatele staat van haar ouders. Ze mag niet alleen weg, behalve naar haar parttime baantje bij de bloemist. Ook dan brengt en haalt haar vader Sophie nog steeds op. Toch begint het Sophie wel te benauwen dat ze niet meer weet wat er gebeurd is. Zou het echt zo erg zijn?"
Heleen concludeert: "Stille Wateren maakt indruk, vooral door de manier waarop de hoofdpersoon Sophie wordt neergezet. Ze wordt onderdeel van je leven en het afscheid zal niet makkelijk zijn!"

"Boer Boris – een paard voor Sinterklaas" – Ted van Lieshout & Philip Hofman
Boer Boris - een paard voor Sinterklaas is geschreven door Ted van Lieshout en getekend door Philip Hopman. Met haar gebruikelijke enthousiasme vertelt Heleen: "Dit boek is zonder twijfel het allerleukste Sinterklaasboek van dit jaar! Het is een nieuw deel over Boer Boris. Wie kan je beter inschakelen als de schimmel van Sinterklaas van de trap is gevallen? Boer Boris natuurlijk! In een brief naar Boer Boris vraagt Sinterklaas of hij Knol, zo heet het paard van Boer Boris, een weekje mag lenen. Knol voelt zich natuurlijk vereerd en laat zich op het dak hijsen om zijn draf op de nok te oefenen. Maar dat blijkt vies tegen te vallen, want Knol heeft hoogtevrees…"
Haar eindoordeel: "Een fantastisch leuk voorleesboek over Boer Boris en Sinterklaas, op rijm en voor kinderen van twee tot zes jaar."