Afbeelding
Foto:

In het verhaal van vorige week vermeldden we dat de RTM 5 motorrijtuigen heeft overgenomen van de Zeeuws Vlaamse Tramweg Maatschappij (ZVTM) en wel de nummers 70,71,73,74 en de latere 1602.

RTM kenner bij uitstek Herman Smit schreef ons echter dat dit niet juist was: "Dat zijn echter de 70,72,73,74 en de latere 1602 die bij opheffing van de tramlijnen is overgenomen door de latere Stichting v/h Rotterdamsche Tramweg mij te Ouddorp.De motorrijtuigen werden in 1948 door de RTM in dienst gesteld en waren bij de ZVTM in 1930 in dienst genomen.

Herman Smit stuurde ons ook deze foto van de tramkruising aan de Steenenweg in Middelharnis. Op deze kruising vond op 17 oktober 1952 aan aanrijding plaats tussen de MBD 72+goederentram en een melkauto. Door deze aanrijding ontplofte de benzinetank van de melkauto. De MBD 72 vloog daardoor in brand en liep verder zware materiële schade op. De motorwagen in hierna niet meer in dienst gesteld en afgevoerd. Dank voor de foto en de informatie namens onze lezers.
Zo biedt de geschiedenis van de trams en de veerboten nog tientallen verhalen. We zullen er in deze rubriek nog vele vertellen. Over de pleziertram die vanuit de Rotterdamse Rosestraat zo het strand van Oostvoorne op kon rijden. Over over boer Roodhorst van de Vlotbrug die belangeloos een hekwagen van de RTM restaureerde die nu nog in het Trammuseum in Ouddorp te zien is. Het Trrammuseum begon in Hellevoetsluis, maar doordat het tracé door woningbouw steeds korter werd, kreeg het Rijdend Trammuseum een buitengewoon mooie een geschikte locatie aangeboden, die nu duizenden bezoekers trekt. Het materieel werd uit Hellevoetsluis verhuisd door de Chauffeursvereniging Flakkee

Wie de foto van deze week digitaal wil ontvangen of verhalen en foto's van bijvoorbeeld de RTM met ons wil delen, kan een mail sturen naar leoblok@kpnmail.nl en dan houden wij de wacht bij de postbus...