Burgemeester Grootenboer-Dubbelman bedankt Wim Harteveld voor zijn jarenlange  inzet voor de Oranjevereniging (foto: Jacquelien Wielaard)
Burgemeester Grootenboer-Dubbelman bedankt Wim Harteveld voor zijn jarenlange inzet voor de Oranjevereniging (foto: Jacquelien Wielaard) Foto:

Koningsdag met regen en lintjes

Even vóór negen uur klinken de eerste tonen van de fanfare, door de frisse wind uitgestrooid over het dorp. Een klein oranje leeuwtje duikt van schrik in de armen van z'n moeder. Ouderen kijken vanachter glas. Straks is er koffie met een oranjetompouce. Het is Koningsdag.

Door Jacquelien Wielaard

Een oer-Hollands tafereel dat zich rond dit uur op meedere plaatsen in Nederland afspeelt. Zo ook in Oude-Tonge waar jong en oud zich traditiegetrouw verzamelt bij Ebbe & Vloed voor de Aubade.

Onder de aanwezigen ook burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman die evenals haar ambtsgenoten in het land, voor en tijdens de verjaardag van de koning een volle agenda heeft. Het is immers ook de tijd van de Lintjesregen. En maar liefst elf inwoners van Goeree-Overflakkee mochten dit jaar een Koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen en werden thuis of op een andere locatie verrast door het bezoek van de burgemeester.
Voor hun bijzondere verdiensten voor de samenleving werden op Goeree-Overflakkee onderscheiden: de heer Jos Hendriks en mevrouw Tineke Hendriks-Linthorst uit Den Bommel, De heer Dick Jochems, mevrouw Verduin-de Blaeij, de heer Cor Buscop en de heer Arie Klem uit Oude-Tonge, de heer Jaap Jongejan uit Middelharnis, de heer Jaap de Geus uit Herkingen, mevrouw Simone Voortman uit Ouddorp, mevrouw Liesbeth Baan-Bikker uit Dirksland en de heer Adrie Bijl uit Stellendam. Allen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

In Oude-Tonge heeft de aanwezigheid van de burgemeester alles te maken met het afscheid van Wim Harteveld als voorzitter van de Oranjevereniging. Ze is niet gekomen voor het uitreiken van een lintje, die eer is hem vier jaar eerder al te beurt gevallen, maar om hem persoonlijk te bedanken. Harteveld heeft zich 29 jaar vrijwillig ingezet voor de vereniging waarvan 25 jaar als voorzitter. Op het geïmproviseerde podium neemt de voorzitter zichtbaar ontroerd een cadeau, een hartelijk dankwoord en een warme omhelzing van burgemeester Grootenboer in ontvangst.

Het officiële programma gaat weer verder met het zingen van het volkslied, gevolgd door een prijsuitreiking voor het mooist versierde voertuig. Klein Leeuwtje is met zijn fiets ook in de prijzen gevallen en mag het podium op. Hij durft niet maar na wat aanmoediging van zijn moeder stapt hij toch op de wagen. Moedig, zoals het een leeuw betaamt.

'klein leeuwtje' (foto: Jacquelien Wielaard)