Afbeelding
Foto:

We schrijven het jaar 1933 en de maand februari. Een jaar later zou het Van Weel Bethesda Ziekenhuis dat op de foto nog in aanbouw is, worden geopend en was Goeree Overflakkee een belangrijke basisvoorziening rijker.

Toen een aanwinst voor het eiland. Nu een populair en hoog scorend ziekenhuis voor een grote regio die ook veel patiënten van het eiland Voorne trekt en daar ook twee poliklinieken heeft. Ook vanuit het Zeeuwse deel komen patiënten naar het Dirkslandse ziekenhuis, dat in veel testen tot de beste van Nederland hoort. De belangrijkste reden voor de populariteit ligt in de door directeur Paul van der Velden filosofie, die het ziekenhuis ook als motto voert: 'Dichtbij als het kan, verder weg als het moet' Dat is goed voor de veiligheid van de patiënten die weten dat er bij operaties en ingrepen in het ziekenhuis een grote ervaring en prima statistieken en specialisten zijn. Al in 1926 waren er plannen om op Flakkee een eilandziekenhuis te vestigen. Met het legaat van 1 miljoen gulden van Paulina van Weel werd dat ook financieel mogelijk. Eerst voor één ziekenhuis, later voor een Hervormd Ziekenhuis en een Diakonaal ziekenhuis. Op 4 december 1931 volgde de mededeling dat met de stichting Van Weel-ziekenhuis te Dirksland een overeenkomst was gemaakt om beide ziekenhuizen gemeenschappelijk te beheren. Op 27 juli 1932 werd de eerste steen gelegd van het Van Weel-ziekenhuis en 50 meter verder de eerste steen van het Hervormd Ziekenhuis Bethesda. Eind november 1932 bereikte men het hoogste punt in de bouw en kreeg elke bouwvakker volgens oude Flakkeese gewoonte 1 gulden kapfooi. Twee jaar na de opening in 1934 kwamen Koningin Wilhelmina, samen met Prinses Juliana in de beide ziekenhuizen met een bezoek. Enkele jaren later bezocht Prinses Juliana de ziekenhuizen nogmaals, nu samen met Prins Bernhard.

Wie de foto van deze week digitaal wil hebben, of mooie verhalen en foto's met ons wil delen, kan volstaan met een mail naar leoblok@kpnmail.nl en wij gaan we mee aan de slag.