De installatie van de nieuwe Griffier Bert Brand © Wim van Vossen Fotografie
De installatie van de nieuwe Griffier Bert Brand © Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen

Ouddorp niet op slot, maar wel beperkingen aan ontwikkelingen

Middelharnis – Het kostte flink wat tijd maar de raad besliste uiteindelijk toch positief over de drie heikele agendapunten die de toekomstige toeristische ontwikkelingen rond Ouddorp omschrijven in het Ontwikkelkader, het Beeldkwaliteitsplan Ouddorp Bad en het Plan van aanpak recreatie initiatieven. Wel werden daarbij een aantal amendementen en moties ingediend die tot aanpassingen leiden.

Door Dorien Kickert

De boodschap, geuit door vrijwel alle fracties, was daarbij duidelijk: geen ongebreidelde uitbreiding van het toerisme meer in dit gebied. Wel blijft de mogelijkheid voor kwalitatieve initiatieven bestaan, waarbij de raad meer zeggenschap krijgt. De SGP diende bij het onderwerp Ontwikkelkader een amendement in, waardoor een nieuwe aanvraag, zelfs als het voldoet aan de voorwaarden van het ontwikkelkader, niet als formaliteit wordt goedgekeurd maar altijd eerst zorgvuldig wordt afgewogen. Het amendement werd unaniem gesteund. Geen steun was er voor een amendement van de PvdA die mogelijkheid wil bieden voor kleinschalig kamperen met een maximum van 8 standplaatsen. 'Te veel verrommeling', was de reactie. De PvdA trok daarop het amendement in. Een amendement van de CU om het kamperen bij de boer uit te breiden van 25 naar 45 eenheden, mits dit landschappelijk kan worden ingepast, redde het wel. Daarbij werd ook gesteld dat voor recreatiewoningen geen extra landbouwgrond wordt onttrokken. Zwerus, van de gelijknamige fractie, had moeite met het feit dat er vaak gesproken wordt over 'een meerderheid van de inwoners'. Hij zou deze meerderheid graag met feiten gestaafd zien en diende daarom een motie in met het verzoek om een professioneel en onafhankelijk onderzoek te laten instellen. In deze enquête kunnen de inwoners dan hun mening geven over de ontwikkelingen. Wethouder Feller zegde toe om een dergelijk onderzoek te laten uitvoeren en de resultaten daarvan te zijner tijd mee te nemen in de evaluatie.

Minicampings
Ook bij de bespreking van het Plan van Aanpak werden amendementen ingediend. De VKGO en SGP stelden in een gezamenlijk amendement dat de wijzigingsbevoegdheid, zoals die nu is opgenomen in het bestemmingsplan Verplaatsingsgebied, vervalt en de huidige agrarische functie in stand wordt gelaten. Dit voorkomt dat er alsnog in het open gebied kan worden gebouwd. Genoeg is genoeg, aldus indiener Heintjes. Op de opmerking vanuit VVD en CDA dat kwalitatieve initiatieven mogelijk moeten blijven antwoordde Corné Grinwis dat dit dan wordt beoordeeld door de raad. 'Het is belangrijk dat de raad vanaf nu wordt betrokken bij nieuwe ontwikkelingen'. Het amendement van PvdA/CU om de campings Brouwersdam, Corneliahoeve en Zonneweide tijdelijk uit te breiden tot 45 eenheden kreeg eveneens voldoende steun. Wel met de voorwaarden van landschappelijke inpassing en bij stopzetting van het agrarisch bedrijf beëindiging van de camping binnen vijf jaar.

Unaniem
En dan was er nog een lang amendement, opgesteld door de coalitiepartijen, dat betrekking had op het bestemmingsplan Ouddorp Bad. Kern van het amendement was de beperking van de mogelijkheden in het bestemmingsplan. Zo wordt het totaal aantal recreatieve verblijfseenheden verlaagd tot 90. De meeste recreatieve eenheden moeten in de vorm van hotelkamers worden gerealiseerd om te dichte bebouwing te voorkomen. 'Er is geluisterd naar de inwoners, vandaar dat er wijzigingen zijn aangebracht', aldus Van Dam (SGP). 'Gezien het voortraject, dat al sinds 2007 speelt, kunnen wij hier ook geen Nee tegen zeggen. De grens van draagvlak en draagkracht is nu echter wel bereikt. Door dit amendement zijn de aantallen teruggebracht en wordt de kwaliteit van het gebied geborgd.' De VKGO merkte op dat hun standpunt steeds was geweest dat er geen verdere bebouwing zou komen, er is echter water in de wijn gedaan. "Maar dit is nu wel de laatste keer', aldus De Vos. Ook de VVD (Addy Reijerkerk), juist grote voorstander van het project, sprak over compromissen. De raad stemde vervolgens unaniem in met het geamendeerde voorstel. De behandeling van deze onderwerpen leidde tot een compliment van raadsvoorzitter Ada Grootenboer: zij had respect voor de lange worsteling van de raad die tenslotte toch tot een besluit had kunnen komen.

Eveneens unaniem stemde de raad tegen het voorstel tot bouw van een zestal woningen op de hoek van de Westerweg/Oude Nieuwlandsweg. Geen goede ontwikkeling, het is niet duidelijk om wat voor woningen het gaat en dit biedt geen meerwaarde, waren de geluiden vanuit de fracties.

Benoemingen
Eerder die avond vonden er nog twee feestelijke benoemingen plaats. Als eerste werd Bert Brand met ingang van 1 mei aanstaande als nieuwe griffier benoemd, ter vervanging van Jeroen Mimpen. Sinds 2007 is Bert al werkzaam bij de overheid, eerst bij de gemeente Goedereede en sinds de herindeling bij de gemeente Goeree-Overflakkee, in diverse (senior)functies op het gebied van communicatie. Daarnaast was hij gemeentevoorlichter en adviseur van de burgemeester. Sinds 2017 werkt Bert in de functie van teamleider Veiligheid en Handhaving.

De griffier is de eerste adviseur voor de gemeenteraad en geeft leiding aan de raadsgriffie. Dit team adviseert en ondersteunt de gemeenteraad bij zijn werkzaamheden. Bert Brand kijkt er naar uit om 'samen met het team van de griffie de raad van onze mooie gemeente te ondersteunen in zijn belangrijke taken en de ontwikkeling daarvan.'

Wegens gezondheidsproblemen van raadslid Nynke Zwaga (VVD) heeft zij verzocht om tijdelijk ontslag. Zij wordt vervangen door André Kastelein, voor voorlopig vier maanden. Ook hij werd in de raadsvergadering beëindigd.