Afbeelding
Foto:

Duurzame energie houdt ons allemaal bezig

Sommelsdijk - Je moet het maar durven, je nodigt zo'n kleine veertig mensen uit om bijeen te komen op de zolder van je eigen glaskunstatelier en een inspiratieavond is geboren. Die stap nam Ivo Teuwen uit Sommelsdijk en liet op verzoek sommige gastsprekers aan het woord over energie, althans, hun visie daarop. De bedoeling van zo'n avond is eerst goed te luisteren naar iemand die echt wat te zeggen heeft en iedereen kan daar, al dan niet, een mening op geven. Vanzelf kom je dan op een interessant gesprek.

Door Cora de Boed

De eerste spreker, Herman Maas, hield een boeiend betoog over Deltawind, de coƶperatie die met duurzame energie bezig is door windturbines te plaatsen en zonneparken te bouwen en borg staan voor stroom voor huishoudens. Bovendien is zijn woonplaats Stad aan 't Haringvliet als eerste dorp in Nederland aangewezen om gasvrij te worden.
Bestaande woningen kunnen worden verwarmd met waterstof via het bestaande aardgasnetwerk. Dat is in een onderzoeksfase, in nauwe samenwerking met de dorpsraad Het Stadsoverleg, woningcorporatie Woongoed GO en de gemeente Goeree-Overflakkee.
Een groen waterstofconvenant is in december 2017 door verschillende partijen ondertekend, een initiatief van de Provincie Zuid-Holland en de gemeente GO. Een must is wel dat het geheel betaalbaar moet zijn.
Innovatie
Lichtarchitect Bram van Baalen, die de verlichting op de architectuur van gebouwen laat afstemmen, vindt dat de techniek in ons land op hol geslagen is en dat iedereen met van alles bezig is op het gebied van energietransitie. Hij is voor een maatschappelijk belang waar ondernemingen die innovatief bezig zijn, wat aan hebben. Bram noemde als voorbeeld de Aswandam in Egypte met een stuwmeer, dat 3,5 kilometer lang is en 850 meter breed, goed voor 900 Megawatt en zodoende dorpen van elektriciteit voorziet, want water op een hogere plek zorgt voor energie. Hoe simpel kan het zijn. Even ter vergelijking: de grote groep windmolens aan de Krammer (onder andere vlakbij de Grevelingendam) leveren 'slechts' 100 Megawatt in totaliteit.

Waterstof
Jan Mastenbroek zweert bij waterstof. Voor waterstof is gedemineraliseerd water nodig. Met grote reactoren wordt met hoge druk en hoge temperaturen waterstof gebruikt in onder andere de voedingsindustrie, de petrochemische industrie en in de ruimte. Mastenbroek vindt dat duurzaam geproduceerde waterstof zonder problemen kan worden toegevoegd aan het aardgasnet. Wel moet het een en ander vanbinnen in de leidingen worden aangepast.

Na een vierjarig onderzoek hebben Joulz, GasTerra en Stedin tijdens een seminar op Ameland de resultaten naar de bijmenging van waterstof in aardgas gepresenteerd: Effecten zijn er niet of niet waarneembaar. Daarmee komt de opslag van duurzame energie in het aardgasnet een stapje dichterbij en deze partners bevelen aan om het onderzoek elders op te schalen en uit te breiden naar andere gebruikers en installaties. Ook vindt de spreker dat op inductie koken verstandiger is dan op aardgas, zeker voor de toekomst. Eigenlijk prefereert hij een totaal klimaatneutraal gebeuren. Jammer dat auto's nog niet op waterstof kunnen rijden.

"Kunst faalt altijd"
Harald Jassoy, Duitser van geboorte, weet dat het Ruhrgebied met zijn industrieƫn, al jaren bezig is om het gebied klimaatvriendelijker te maken, maar ging eigenlijk in op een totaal andere energie: Die van kunst maken.

Ivo Teuwen vraagt zich af waar Jassoy de energie vandaan haalt om dit werk te blijven doen. Jassoy vertelt dat kunst altijd faalt. Dat heeft hij ervaren in de loop van de jaren. Een goede leraar is belangrijk, eigenlijk onmisbaar! Uit mislukkingen komen weer nieuwe dingen tevoorschijn. Probeer van je fouten te leren is zijn motto.

Ons Take
Dit alles is tijdens de leerzame avond verluchtigd met klanken van de band One Take, die ervoor zorgde dat het een thuiskomen was door muzieknummers te spelen uit vervlogen tijden en dat sprak de toehoorders bijzonder aan. Hans Lammers op saxofoon en keyboard, Jan Briek op basgitaar, Paul Westerlink, percussie en Ivo Teuwen op verschillende gitaren.

Ivo heeft niet voor niets zijn ruimte La Fuga genoemd, energie maken uit de stilte. Toepasselijker kan ik het niet maken.