Het was weer 'sprinten in Tinte' om je beoogde koopje te scoren...
Het was weer 'sprinten in Tinte' om je beoogde koopje te scoren... Foto: Jos Uijtdehaage

Ongelooflijke opbrengst Rommelmarkt Tinte

Tinte – Drie weken later dan vorig jaar, maar opnieuw op paaszaterdag en wederom gezegend met stralend weer, werd de rommelmarkt van Tinte drukker bezocht dan ooit.

Het is pas het tweede jaar dat de rommelmarkt plaatsvond in en rondom de voormalige basisschool Tintestein aan de Strypsedijk, maar nu al is het ondenkbaar dat er een betere plek is.

Beheersbaar
De toestroom van bezoekers is op de Strypsedijk beter beheersbaar dan in de dorpskern van Tinte en het voormalige schoolgebouw biedt minstens dezelfde faciliteiten en mogelijkheden die voorheen de Odiaan te bieden had.

Naaimachines
Is het omdat zelf naaien en kleding maken in vergelijking met vroeger niet meer zoveel wordt beoefend? Of hebben de oude antieke naaimachines, met Singer als bekendste merk voorop, niet meer de decoratieve waarde die ze een tijdlang hadden? Opvallend was het in ieder geval dat bij de antiekhoek bij de toegang tot de rommelmarkt zomaar vijf of zes van de oude machines, compleet met hun karakteristieke ronde houten beschermkoffers, lagen te wachten op nieuwe eigenaren. Op een rommelmarkt dus en niet in een winkel voor antiek, brocante en curiosa. Tijden veranderen.

Sfeer
Maar de ongedwongen sfeer op de rommelmarkt van Tinte verandert hopelijk nooit. Een rondje langs de kraampjes, een hapje, een drankje, een praatje. Vol verwachting vooruitblikken naar het zomerfeest, dat straks in de eerste week van juli van Tinte weer een hotspot maakt voor de liefhebbers van een gezellig feestje. Het zijn de jaarlijks terugkerende dingen die de rommelmarkt van Tinte nou net wat specialer en aantrekkelijker maken dan de overige rommelmarkten in de regio.

Handelen
En de spanning van het handelen. Prijzen staan nooit vast op een rommelmarkt. Maar voor niks krijg je natuurlijk ook niets. Veel bezoekers komen speciaal voor de spanning van het handelen. Zelfs als het bijna voor niks is, wordt er nog onderhandeld. Totdat je hoort: 'maar we kunnen het niet weggeven'. Met in Tinte altijd direct het antwoord op een mogelijk 'waarom' er achteraan: want we willen straks toch allemaal weer een mooi feest vieren?

Record
En de opbrengst was met 28.450 euro 3.350 euro meer dan de 25.100 euro van vorig jaar die toen ook al een record was. 'Ook het aantal vrijwilligers dat zich inzette was dit jaar een record,' aldus Kees Rehorst namens de organiserende stichting Tinte 400. 'Maar er was ook zo'n groot aanbod. We bezochten dit jaar maar liefst 407 ophaaladressen.'