de kopgroep van acht man met Nick van der Meer in tweede positie en Sven van Luijk in vierde positie. (Foto: Dan Rolandus)
de kopgroep van acht man met Nick van der Meer in tweede positie en Sven van Luijk in vierde positie. (Foto: Dan Rolandus) Foto:

Rick van Breda houdt stand
en wint 35e editie Omloop van de Glazen Stad

Kwintsheul- Rick van Breda soleerde in de 35e editie van de Nobutec Omloop van de Glazen Stad voor elite/beloften naar de overwinning. De Noord-Hollander uit de ploeg van Monkey Town liet op de Vogelaer in Kwintsheul Roy Eefting (Jumbo-Visma/De Jonge Renner) en de rapste van het peloton Arvid de Kleijn (Metec-TKH) achter zich. Frank Stijger uit Honselersdijk was op plaats vijftien de best geklasseerde Westlander.

Door Dan Rolandus

'Ik ben als eerstejaars belofte trots dat ik me als best geklasseerde Westlander van voren heb laten zien', keek de 19-jarige Frank Stijger terug op zijn eerste grote thuiskoers door het Westland. 'We hebben als ploeg in het eerste uur aanvallend gereden en ik heb de hele koers alert van voren gereden. Richting finish heb ik me tussen een renner van Vlasman en Monkey Town gepositioneerd waaruit ik een mooie vijftiende plaats kon slepen.'

Trainingsrit
Het peloton bleef in de 172 kilometer lange wielerklassieker lange tijd gesloten. De finale ontbrandde richting de Maasdijk toen Rick van Breda de debatten opende en vervolgens na 's-Gravenzande omkeek en zag dat Joost van der Burg (Vlasman), Jarno Gmelig Meijling (Volharding-Artivelo-Diftar Group), Mitchell Huenders (HSK Trias/Mooi Jong), Stef Krul (Metek-TKH), Nick Kemper(West Frisia) en de Westlanders Nick van der Meer (VolkerWessels-Merckx) en Sven van Luijk (Willebrord Wil Vooruit) in zijn wiel zaten. De acht leiders kregen een maximale voorsprong van 40 seconden, maar liep vanwege de belabberde samenwerking terug tot onder de tien seconden. Rick van Breda en Stef Krul namen weer afstand, waarna Krul vanwege kramp moest afhaken en Rick van Breda vooraan aan een kansloze missie leek bezig te zijn. Leek, want de coureur uit Den Helder hield tot aan de finish stand. Rick van Breda sprak vooraf over een mooie trainingsrit. Wel nu, het trainingsritje eindigde in een fraaie overwinning. 'Net als de overwinning in de Braakman en de derde plaats in de Slag om Norg in 2018 moet ik het hebben van zware wedstrijden. In dat soort koersen kom ik altijd boven drijven', aldus de gelukkige winnaar.

Rentree
Nick van der Meer (VolkerWessels-Merckx) uit Honselersdijk maakte in de kopgroep na zijn blindedarmoperatie een verbluffende rentree. 'Het was heel zwaar, maar supergaaf dat ik in mijn eerste koers, een thuiswedstrijd nog wel, in de kopgroep heb mee gezeten. Ik heb pas een week goede training achter de rug, daarvoor heb ik wel op de fiets gezeten, maar dat mocht het woord training niet hebben omdat ik nog teveel naweeën had van mijn operatie. Dat het zo goed ging heeft wellicht met een goede basisconditie te maken, die ik tijdens de winter heb gelegd. Ik heb onderweg gewoon zitten genieten, heb mezelf verbaasd. Ik ga nu voor acht dagen met een goede moraal naar Mallorca op trainingskamp voor het vervolg van het seizoen', sprak Nick van der Meer zijn tevredenheid uit. Naaldwijker Sven van Luijk was eveneens content met zijn race. 'Ik zat bij het ingaan van de finale in de voorste groep van veertig man. Ik zag bij Monster een goed moment om naar die twee voorop (Rick van Breda en Stef Krul, DR) te springen. We kwamen met acht man aan de leiding, maar niet iedereen wilde meedraaien. We bleven uiteindelijk op tien seconden hangen. Ik hoopte dat die twee vooruit zouden blijven en de rest ging pokeren, maar toen kwam Roy Eefting op 250 meter nog voorbij stuiven. Ik heb voor mijn gevoel gewoon een straffe koers gereden en dat met een fulltime baan van vijf dagen per week. Dit geeft motivatie voor de rest van het seizoen', besloot de renner van Willebrord Wil Vooruit.

Uitslag 35e Nobutec Omloop van de Glazen Stad: 1. Rick van Breda (Den Helder), 2. Roy Eefting (Vaassen), 3. Arvid de Kleijn (Herveld), 4. Bas van der Kooij (Maassluis), 5. Robin Wennekes (Doodewaard), 15. Frank Stijger (Honselersdijk). Uitslag Westlands kampioenschap voor junior-vrouwen: 1. Larissa Hartog (De Lier), 2. Donja Lombaerts (Alphen aan den Rijn), 3. Juliet Eickhof (Apeldoorn). Nieuweling-meisjes: 1. Nienke Veenhoven (Oostzaan), 2. Yuli van der Molen (Krommenie), 3. Silke Blei (Hurwenen), 4. Indy Verwaarst (Haarle), 5. Carmen van der Veen (Zwolle). Basisleden: 1. Yorick van Velthoven (Naaldwijk), 2. Dennis Meijer (Poeldijk), 3. Joost van den Blink ('s-Gravenzande), 4. Jelle van Steekelenburg (Wateringen), 5. Mike Onings (Poeldijk).