Met haar kleurrijke outfit legt clown Moek contact met onder meer dementerende ouderen.
Met haar kleurrijke outfit legt clown Moek contact met onder meer dementerende ouderen. Foto:

Contactclown haalt mensen uit isolement

Nieuwe-Tonge-Geef jezelf de naam die bij je past. Annelies Heijmans dacht aan haar eigen naam. Daar is ze tenslotte al jarenlang mee vertrouwd. Haar medecursisten adviseerden echter anders. Het moest Moek worden. Dat paste beter bij haar moederlijke uitstraling.

Door Henk Blanke

Jaren geleden verhuisde Annelies Heijmans vanuit Brabant naar Goeree-Overflakkee. Daar zette ze zich op vele manieren in. Verzorgende in Ebbe en Vloed, werken in de thuiszorg, zorgen voor haar eigen kinderen en voor oppaskinderen, Alfahulp, werken in Ons Dorpshuis. Tot april vorig jaar. Toen ging de knop om. Ze wilde niet alleen met mensen werken, maar ook iets voor hen betekenen. Via Google kwam ze op het fenomeen contactclown.

Contactclown
Iedereen kent de Cliniclowns voor kinderen. Contactclowns zijn er eigenlijk een afgeleide van. Ook zij beperken zich tot een specifieke doelgroep: mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking en dementerende ouderen. Voor hen is contact hebben en leggen van contact niet vanzelfsprekend. Daar begint de taak van de contactclown. De sterkste eigenschap van een contactclown is de gave om aan te voelen waarmee de cliënt uit zijn of haar wereld gehaald kan worden, dus contact te leggen. Dat kan op allerlei manieren. Bewegen, een hand of arm aanraken, liedjes van vroeger zingen of neuriën, maar vooral door inspelen op de reacties van de cliënt. Wat daarbij helpt is de kleding. Contactclowns zijn niet uitbundig, maar wel kleurrijk gekleed. Verder hebben zij een schuimrubber neus op. Zo 'uitgedost' komen ze vrijwel nooit bedreigend over. Maar het lokt wel vaak een open glimlach uit. En dan begint het maken van contact. De activiteiten van de clown zorgen er vaak voor dat de mensen worden uitgelokt te gaan reageren. Het bezoek van een contactclown vraagt heel veel energie en duurt vrijwel nooit langer dan een half uur. Maar de reacties, het feit, dat de cliënt uit zijn of haar wereld treedt, is de grootste beloning die men zich voor kan stellen.

Opleiding
Annelies Heijmans volgt haar opleiding in Leiden bij Ray Biemans. De cursus bestaat uit 20 lessen van een dag. Er wordt intensief geoefend in waarnemen, contact maken, luisteren. Dit alles op een creatieve manier vertalen en spiegelen naar de cliënt. Ervaring doet zij op door met medestudenten te oefenen en op te treden in verzorgingstehuizen. Na ieder optreden wordt feedback gegeven. Daardoor worden haar mogelijkheden vergroot en is ze steeds beter in staat de cliënt effectief te benaderen. Op Goeree-Overflakkee is de contactclown nog vrijwel onbekend. Wilt u Annelies eens uitnodigen, neem dan contact op: contactclownmoek@gmail.com.