Het ontstaan van het polderlandschap op Voorne-Putten, geschreven door Nol Freijsen
Het ontstaan van het polderlandschap op Voorne-Putten, geschreven door Nol Freijsen Foto:

Poldergeschiedenis van
Voorne-Putten

Vrijdag 22 december ontving burgemeester Rensen van Brielle het eerste exemplaar van een speciale editie van de Brielse Mare, verenigingsblad van Historische Vereniging de Brielse Maasmond.

In 2018 bestaat de vereniging zestig jaar en als start van dit jubileumjaar brengt de vereniging een speciale publicatie uit: Van Pietersdijk tot Wolvenpolder. Hierin beschrijft Nol Freijsen het ontstaan van het polderlandschap op Voorne-Putten.

De auteur geeft in zijn publicatie een gedetailleerd chronologisch overzicht van het ontstaan van het polderlandschap van 1200 tot 1600, aangevuld met kaarten en foto's. Freijsen bestudeerde naast literatuur originele oude documenten en maakte gebruik van de gegevens van geologische kaarten en uitkomsten van archeologisch onderzoek. Hierbij bracht hij nieuwe feiten aan het licht. Zijn publicatie - Van Pietersdijk tot Wolvenpolder – geeft de laatste stand van zaken van het onderzoek naar de geschiedenis van het ontstaan van ons polderlandschap.

Deze speciale editie van de Brielse Mare is verkrijgbaar in de boekhandels en het Streekarchief van Brielle en Attent Supermarkt in Zwartewaal voor € 7,50. Het blad wordt per post toegezonden na overmaking van € 11,50 naar IBAN NL20INGB0000208792 t.n.v. Historische Vereniging de Brielse Maasmond o.v.v. 'Special Brielse Mare' en uw adres.