Spijkenisse gaat met lege handen naar huis

Sport 228 keer gelezen

Utrecht - Iets meer dan een minuut mocht Spijkenisse de illusie koesteren dat er iets te halen viel bij DHSC. Achttien seconden later doorboorden de Utrechtenaren, die hoop en namen bij de allereerste aanval van de wedstrijd met 1-0 het heft in handen.Vanaf dat moment dicteerde de ploeg van trainer Gert Kruys het duel en behaalde uiteindelijk een onbedreigde 5-1 overwinning.

Die onbevredigende start was vooral zuur voor de doelman van Spijkenisse. Zijn inzet en debuut in het eerste tegen Poortugaal, de vorige wedstrijd, berustte op pure toeval. Bryce (BJ) Groenenboom mocht vijf minuten voor het verstrijken van de speeltijd de wei in, omdat Michael Termijn vanwege een rode kaart vroegtijdig naar de douche werd gestuurd. Tegen DHSC mocht Groenenboom vanaf het begin onder de lat en was zijn inzet weloverwogen en gepland. Een bittere ervaring dus in het leerproces van een jonge doelman, die dus al snel moest vissen. Hem trof geen enkele blaam en ook aan de andere treffers, vier in totaal, had de, uit de Spijkenisser-voetbalacademy afkomstige, doelverdediger part nog deel.

Ogenschijnlijk herstelde Spijkenisse zich aardig van die enorme tik, nam het initiatief in de wedstrijd en verscheen dreigend voor de kooi van keeper Niels Willemse. Bij dat dreigen bleef het echter, echte kansen deden zich niet voor.

In de vijfentwintigste minuut kreeg Spijkenisse weer een tegenslag te verwerken. Justin Tromp speelde de bal te kort terug en de attente Gokhan Yasar onderschepte het leder, zodat hij onbedreigd kon doorlopen naar het huis van Bryce Groenenboom, die andermaal kansloos toezag hoe hij de tweede goal achter de oren kreeg. Op dat moment was de wedstrijd eigenlijk al beslist. Spijkenisse bleek niet bij machte het tij te keren en DHSC nam genoegen met een 2-0 voorsprong bij een pot thee. Behalve trainer Marco van Rijn. De Spijkenisser oefenmeester broedde in de rust op een plan om toch nog terug te slaan.

Bij de start van de tweede helft meldden Ruperto Dorothea, Sirano Kartosonto en Danny Groos zich als wisselspeler bij de leidsman en Spijkenisse ontwikkelde door Dorothea meer aanvallende druk en Groos en Kartosonto brachten meer stabiliteit in de verdediging. De groen-witten roken aan een doelpunt doch de nauwkeurigheid in de afwerking ontbrak. Hoe anders verging het DHSC. Vooral Tijjani Hoslin ontpopte zich met zijn behendigheid, gecombineerd met snelheid als absolute uitblinker in de wedstrijd en verdubbelde de marge van bij de rust: 4-0. De vijfde treffer kreeg nog een twijfelachtig randje. De bal ging voorafgaande over de zijlijn waardoor de spelers stopten met hun actie. Het fluitsignaal bleef uit. De pas in het veld gekomen Sercan Kurdal was het eerst bij zijn positieven, zette zijn actie ondanks de schreeuwende trainers voort en rondde koelbloedig af. Van Rijn kreeg nog de gele kaart en Kruys smeekte de scheidsrechter de kaart aan hem te geven, omdat hij zich schuldig achtte aan het verbale geweld dat van Rijn werd aangesmeerd. Het siert Spijkenisse dat het desondanks de jacht niet opgaf om het resultaat te verbeteren. De gasten kregen nog die beloning toen Ryan Purvis na een sublieme aanval over de linker flank de eer redde: 5-1.

DHSC-Spijkenisse 5-1 (2-0). 1' en 25' Gokhan Yasar 1-0 en 2-0, 61' en 71' Tijjani Noslin 3-0 en 4-0, 75' Sercan Kurdal 5-0, 78' Ryan Purvis 5-1.

Spijkenisse: Bryce Groenenboom, Yassire Hamdani, Anthony Bentem, Youri Verschoor (46' Ruperto Dorothea), Justin Tromp (46' Danny Goos), Alessandro Franzoso, Robert Michilsen (46' Sirano Kartosonto), Marc Ripmeester, Duane Tjen-A-Kwoei, Marvin van der Pluijm, Ryan Purvis.

Bijzonderheden: Scheidsrechter John Kraak uit Piershil maakte een paar schoonheidsfoutjes, maar floot verder een prima wedstrijd. Hij gaf geel aan trainer Marco van Rijn van Spijkenisse en Jordy ter Borgh van DHSC