Afbeelding
Foto: stock

Vragen over communicatie bij incidenten

Politiek 101 keer gelezen

De brand gisteravond bij de Esso vond ruim een maand na een incident bij de Shell plaats. Na dit incident hebben er evaluaties plaatsgevonden over de afwikkeling ervan. Een van de toezeggingen aan verontruste bewoners tijdens de bijeenkomst bij Shell was dat op de site van rijnmondveilig.nl altijd de laatste info wordt weergegeven.

In beantwoording aan Nissewaard Lokaal na de brand in de zendmast in Rotterdam verwees het college ook naar deze website. Volgens de beantwoording van het college wordt er in het geval van calamiteiten niet meer alleen verwezen naar Radio Rijnmond als calamiteitenzender. Inmiddels is er een mix aan middelen om inwoners uit deze regio te informeren. De kern hiervan wordt gevormd door de website rijnmondveilig.nl. Waar in het verleden vooral naar Radio Rijnmond werd gewezen, wordt nu vooral doorverwezen naar de website. Deze vormt de basis in combinatie met NL-alerts en de sirenes.

En juist de website liet het, na een NL-Alert, bij een calamiteit afweten. Daarnaast is er de keuze gemaakt om het publiek vervolgens niet via Radio Rijnmond alsnog te informeren, waardoor groepen inwoners niet op de hoogte waren van het incident.

Nissewaard Lokaal heeft daarom vragen gesteld aan het college. Zo wil de partij weten welke partijen verantwoordelijk zijn voor de goede werking van rijnmondveilig.nl, hoe de bereikbaarheid bij veel bezoekers is gegarandeerd en waarom er gekozen is voor een NL-alert en geen luchtalarm. Die laatste vraag heeft ook de VVD gesteld. Het luchtalarm betekent immers bij iedereen dat ramen en deuren gesloten dienen te worden. Daarnaast wil ook de VVD weten hoe voorkomen wordt dat de website niet bereikbaar was. 'De communicatie naar de inwoners is tijdens dergelijke calamiteiten cruciaal. Dit dient zo snel en efficiënt mogelijk te gebeuren, omdat de veiligheid van de inwoners altijd voorop dient te staan',  aldus raadslid Igor Bal.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws